Mīlestības arhitektūra • IR.lv

Mīlestības arhitektūra

2
Liene Jākobsone un Mantens Devrīnts. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Mantena Devrīnta (41) un Lienes Jākobsones (41) arhitektūras un dizaina biroja Sampling ēkas rekonstrukcijas projekts brūzis Manufaktūra šogad izvirzīts Latvijas Arhitektūras gada balvai, kuru pasniegs 7. oktobrī. «Mēs esam pārliecināti, ka arhitektūra, dizains ir visforšākā nodarbošanās pasaulē. Ja tā nav… Varbūt nevajag ar to nodarboties,» ir pārliecināts duets, kuru vieno ne tikai arhitektūra, bet arī kopēja ģimene, bērni un tautas dejas

Maijā atklātā 1938. gadā būvētā un rekonstruētā ražošanas ēka alus darītavas un bāra vajadzībām tika uztverta kā svaiga gaisa malks Latvijas arhitektūrā. Gan tāpēc, ka jaunu, interesantu projektu nav bezgalīgi daudz, gan tāpēc, ka uz biroja Sampling paveikto jomas profesionāļi raugās ar interesi. 

Biroja īpašnieki Mantens Devrīnts un Liene Jākobsone nevis nomaskē vai īpaši izceļ vēsturiskos uzslāņojumus, bet tos ieplūdina jaunās vēsmās, piešķirot mūsdienīgu ietvaru. Arhitekti gan izrāda cieņu pagātnei, gan piedāvā jaunu ieskatu nākotnē, ļaujot atkal rasties kaut kam pilnīgi jaunam. Unikālais brūzī ir tas, ka ražotnes darbs ikvienam apmeklētājam ir redzams, burtiskā nozīmē caurspīdīgs, kas atjaunotajai ēkai piešķir papildu vērtību. 

Interesanti, ka pārbūves projektu pilnībā radījuši paši, iesaistoties gan iekštelpu dizaina, gan vides risinājumu veidošanā, pat alus pudeļu etiķetes zīmējuši paši. Kopā.

Liene un Mantens daudzkārt dzirdējuši, ka nav labi un pareizi pārim strādāt kopā. Taču pret šo stereotipu izturas ar skepsi — pirmkārt, arhitektūrā dzīvesbiedru, kas vienlaikus ir kolēģi, ir diezgan daudz. Otrkārt, abiem arhitektūra nav vienkārši darbs. «Mēs esam arhitekti un dizaineri pēc savas būtības un uztveram to kā priekšrocību — pulksten sešos vakarā mums nav jāatvadās un nākamajā dienā jārunā tālāk. Idejas varam pārspriest vakarā, brīvdienās, jebkad,» saka Liene.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu