Zombiju atgriešanās • IR.lv

Zombiju atgriešanās

13
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Nellija Ločmele

Kad Aivars Lembergs un Ainārs Šlesers atkal sniedzas pēc varas, ir vērts ieklausīties viņu vārdos — slepenajās Rīdzenes sarunās oligarhi bija atklāti kā nekad

Vienā upē nevar iekāpt divreiz, tomēr apvītušie oligarhi mēģinās. 11 gadus pēc Saeimas atlaišanas un oligarhu kapusvētkiem Šlesers atkal kandidē uz Saeimu, bet Lembergs «par premjeru, bļ*ģ».

2010. gadā viņi tikās viesnīcas Rīdzene 401. numuriņā un, netaupot krievu lamuvārdus, kaismīgi sprieda, kā mainīs valdību, ieliks «savu» prezidentu, iztīrīs sabiedriskos medijus un slauks valsti, izmantojot vēlētāju doto uzticību.

Vai un kur viņi tiekas tagad? Nav ne jausmas, taču nekas neliecina, ka Lemberga un Šlesera vērtības būtu mainījušās. Un, tāpat kā toreiz, Šleseram palīgā nāk Krištopans. Priekšvēlēšanu debatēs velti gaidīt tādu atklātību kā aiz slēgtām durvīm, tāpēc atgādināsim dažus spilgtākos fragmentus no oligarhu sarunām pirms un pēc 10. Saeimas vēlēšanām, ko izdevās noklausīties KNAB izmeklētājiem. Kad prokuratūra izbeidza vairākus gadus ilgušo kriminālprocesu par slēptām oligarhu īpašumtiesībām un amatpersonu pilnvaru savtīgu izmantošanu, 2017. gadā Ir publiskoja šīs sarunas kā unikālu Latvijas jaunāko laiku vēstures liecību.

Aivars Lembergs, Ainārs Šlesers un Jānis Urbanovičs 2010. gada martā saskaņo plānu, kā vājināt valdību un veidot savu koalīciju pēc 10. Saeimas vēlēšanām.

Lembergs: Es esmu definējis, ka zaļajiem zemniekiem, startējot vēlēšanās, jāņem vērā sekojošs apstāklis — starp tiem, kas var tikt ievēlēti, nedrīkst būt tādi, kuri aiz savas kaut kādas pārliecības ideoloģiskās jeb pagātnes nevar veidot koalīciju ar Saskaņu. Tādi nedrīkst būt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu