Sandra Bondarevska, amatieru teātra saieta rīkotāja • IR.lv

Sandra Bondarevska, amatieru teātra saieta rīkotāja

PLATS valdes priekšsēdētāja Sandra Bondarevska pēc izglītības ir dramaturģe un darbojas Īrijas latviešu teātrī Sliedes. Viņa iemēģinājusi roku arī režijā, bet saietā Plats solis kā aktrise piedalīsies izrādē Džungļu joki. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Pasaules Latviešu amatieru teātru savienības (PLATS) pirmajam saietam, kas nedēļas nogalē notiks Stokholmā, dots zīmīgs vārds — Plats solis. Kopš savienības dibināšanas pērn diasporas amatieru teātri no dažādām Eiropas valstīm, Amerikas un Austrālijas pirmo reizi spers platu soli, lai cits citu raudzītu vaigā, stāsta Sandra Bondarevska, kura uz diviem gadiem ievēlēta par PLATS valdes priekšsēdētāju un ir viena no saieta organizatorēm. 

Trīs dienas (no 23. līdz 25. septembrim) Stokholmas Orstas tautas namā aizritēs teātra virpulī, uz divām skatuvēm tiks rādītas 19 dažādu formātu — viencēlieni, video un pat stand-up — izrādes, notiks meistarklases, diskusijas, ballītes un teātra spēles. «Beidzot ir iespēja teātriem sanākt kopā.» Austrālijas teātris, kurš attāluma dēļ piedalīties nevar, atsūtījis divas videoizrādes, ciemos gaidāmi divi amatierteātri no Latvijas, bet divas izrādes zviedru valodā spēlēs Zviedrijas teātri. «Katram tradīcija un pasniegšanas veids ir citāds. Ar muguras smadzenēm jūtu — tas mums var noderēt praktiski. Sajust pasaules elpu,» saka Sandra. Līdzās satikšanās priekam liels akcents likts uz mācīšanos. Amatieru izrādes analizēs ekspertu žūrija — režisores Māra Ķimele un Laura Groza, teātra kritiķis Atis Rozentāls, pedagogs, animators un režisors Dzintars Krūmiņš. Labākos apbalvos.

Sandra darbojas Īrijas amatierteātrī Sliedes un cer, ka turpmāk saiets notiks katru gadu. Par pirmo norises vietu Stokholma izvēlēta ērtuma dēļ. «Latvija ir tuvu. Lidojums no Rīgas līdz Stokholmai ir 45 minūtes. Kā ar mašīnu no viena līdz otram Rīgas galam.» Skatītāju rindās gaidāmi ne tikai amatierteātru pārstāvji, bet ikviens interesents. Arī no Latvijas. Sandra uzsver — diasporas teātriem ir svarīgi uzturēt saikni ar Latvijas organizācijām un cilvēkiem. Viens no ciemiņiem būs Jelgavas Studentu teātris. «Viņu izrāde — japāņu tautas farss Kjogenstāsti  tapusi Igaunijas un Latvijas režisoru sadarbībā. Tas mums šķiet interesanti, jo, piemēram, Dānijas teātris Pūpols arī piesaista viesrežisorus gan no Zviedrijas, gan Latvijas.» Savukārt MADteātris no Helsinkiem spēlē izrādes angļu valodā, jo tajā darbojas ne tikai latvieši, bet arī somi. 

Cik daudz pasaulē ir latviešu amatierteātru? Sandra domā, ka PLATS aptvērusi gandrīz visus aktīvos — 22. Viņai zināms, ka pašlaik veidojas vēl divi teātri, bet Kanādā ir latviešu režisori, kas izrādes veido neregulāri. «Kad Latvija vēl bija okupēta, Amerikā vien bija ap 50 latviešu amatierteātru. Šobrīd ir trīs, no kuriem aktīvākais ir Sanfrancisko Jaunais teātris.» Sandra prāto, ka teātru skaita sarukuma iemesls varētu būt meklējams tajā, ka aktīvākie latvieši pievienojušies koriem un deju kopām, kas paver iespēju doties uz Dziesmusvētkiem. Viņa cer, ka nodibinātā amatierteātru savienība atdzīvinās teātra garu. «Latvieši ir teātra spēlētāji. Latvijā vien ir apmēram četri simti amatierteātru!» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu