Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

64 gadus vecā Olga Valkova (pa labi) apskauj savu brāļa sievu Lidiju Kandaurovu (58), kura atgriezusies savā dzimtajā Trojickes ciemā Harkivas apgabalā pēc vairāk nekā sešu mēnešu prombūtnes, kamēr šo teritoriju bija okupējis Krievijas karaspēks. Foto — Scanpix

Čehija, kas patlaban ir ES priekšsēdētāja, pēc masu kapa atrašanas no Krievijas okupantiem atbrīvotajā Izjumā aicināja izveidot īpašu starptautisko tribunālu. Ukrainas amatpersonas norādīja, ka atrasti 445 civiliedzīvotāji, kā arī atsevišķs kaps ar Ukrainas karavīriem. Pirmdienas naktī Krievija apšaudīja otro lielāko AES — Pivdennoukrainskā Mikolajivas apgabalā. Cietušas ēkas, bet ne AES.

Eiropas Parlaments pagājušajā nedēļā apstiprināja piecu miljardu eiro aizdevumu Ukrainai. Šī ir otrā un lielākā daļa no ES deviņu miljardu eiro atbalsta paketes, no kuras viens miljards eiro jau ir izmaksāts. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena ieradās Kijivā, lai izrādītu atbalstu Ukrainai. 

Lai cīnītos ar augstajām enerģijas cenām, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena aicināja visas ES valstis par vismaz 5% samazināt elektrības lietošanu patēriņa maksimumstundās. EK rosina dalībvalstīm līdz 2023. gada 31. martam censties samazināt kopējo elektroenerģijas pieprasījumu vismaz par 10%. Plāns noteikt cenu griestus no Krievijas saņemtajai gāzei atlikts. ES plāno piesaistīt aptuveni 140 miljardus eiro no jauna nodokļa enerģētikas uzņēmumu peļņai. Līdzekļi tikšot novirzīti mājsaimniecībām un uzņēmumiem, kas cīnās ar strauji augošiem rēķiniem.

Krievijas dziedātāja Alla Pugačova sociālajos tīklos publicējusi aicinājumu Krievijas Tieslietu ministrijai viņu iekļaut ārvalstu aģentu sarakstā. Tā Pugačova solidarizējas ar savu vīru Maksimu Galkinu, kurš par ārvalstu aģentu pasludināts 16. septembrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu