Kā skan tautas balss • IR.lv

Kā skan tautas balss

4
Pauls Raudseps

Arī Latvijā prezidenta amats ir pietuvināts konstitucionāla monarha definīcijai

Tronis un referendums. Pretstatījums starp divām kategoriski atšķirīgām izpratnēm par pareizo veidu, kā veidot valsts politisko struktūru, bija sevišķi reljefi redzams šonedēļ, kad pasaule sekoja līdzi karalienes Elizabetes II apbedīšanas krāšņajai ceremonijai, bet Eiropas otrā galā par gruvešu laukiem pārvērstajās Donbasa «tautas republikās» izziņoja referendumus par pievienošanos Krievijai.

Karalienes bēru pārraides skatītāju skaits esot pārsniedzis 4,1 miljardu cilvēku, kas ir vairāk nekā puse no Zemes iedzīvotājiem. Šo kolektīvo aizraušanos droši vien iespaido gan britu impērijas vēl līdz galam neizdzisusī spozme, gan angļu valodas un kultūras centrālā vieta globalizētajā pasaulē, gan gadu desmitiem mediju un izklaides industrijas kurinātā interese par karaliskās ģimenes personisko dzīvi un skandāliem.

Tomēr pat ar to visu, visticamāk, nepietiktu, lai piesaistītu miljardu interesi, ja Elizabetes personība un valdīšanas stils nesasauktos ar kādām dziļām, cilvēciskām alkām pēc cēla valdnieka, kas stāv pāri ikdienas politikai un savā personā iemieso valsti kā vienu veselumu.

Nav jābūt absolūtisma piekritējam vai pat monarhistam, lai atzītu, ka cilvēces kopējos priekšstatos par valsts struktūru šis arhetips spēlē spēcīgu lomu un ka tas var sadzīvot ar demokrātisku lēmumu pieņemšanu. Zīmīgi, ka četras no attīstītākajām, brīvākajām, sociāli liberālākajām valstīm pasaulē — Zviedrija, Dānija, Norvēģija un Nīderlande — ir, tāpat kā Lielbritānija, konstitucionālas monarhijas. Tajās abstrakto jēdzienu «valsts» iemieso konkrēts cilvēks, pret kuru visiem pilsoņiem būtu jāizjūt cieņa un lojalitāte un kas šo kopības sajūtu norobežo no ikdienas politikas, kura neizbēgami izraisa strīdus un sadala sabiedrību savstarpēji konkurējošās grupās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu