Ceļš uz pieņemšanu • IR.lv

Ceļš uz pieņemšanu

Projekta vizualizācija
Marija Leskavniece

Zolitūdes traģēdijas vietā tuvākajos gados taps Atceres dārzs. Vieta, kas apliecinās dzīvi, atstājot vietu arī sērām

Atbildība ir pirmā pamatvērtība, kuru piesauc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta izsludinātajā metu konkursā uzvarējušā projekta autori, runājot par topošo Zolitūdes atceres dārzu. «Ir konkursi, kuros vienkārši nedrīkstam nepiedalīties. Tā ir mūsu atbildība,» paskaidro ainavu arhitekte Ilze Rukšāne. Viņas pārstāvētā ALPS ainavu darbnīca piemiņas vietas projektu veidoja kopā ar dizaina biroju H2E un konsultāciju aģentūru Copywriter/Levelup. «Mums sakrīt vērtību sistēmas.» Šādi konkursi Rīgā nenotiek tik bieži, tāpēc tas bija ne tikai būtisks cilvēcisks, bet arī profesionāls izaicinājums, saka dizainere Ingūna Elere. 

Zolitūdes traģēdija daudzējādā ziņā bija bezatbildības rezultāts. «Vai mēs kā sabiedrība to apzināmies, un ko katrs no mums dara, lai nekad vairs neko tādu nepieļautu?» vaicā ainavu arhitekte. Ārkārtīgi traģiska apstākļu un daudzu neizdarību sakritība, lielveikala apmeklētāju vidū varēja būt ikviens. «Tāpēc mēs uzreiz runājām par spoguļošanos, atspulgu. Par sevis ieraudzīšanu ūdens vai metāla atspulgā,» stāsta dizainere. Viņi iecerējuši veidot jauna tipa piemiņas vietu, kurā izcelta nevis traģēdija, bet tajā zaudēto cilvēku piemiņa un simboliski iekļautas arī pārlaicīgas vērtības un meditatīva noskaņa. «Debesis virs mums, kuras, par spīti savai mainībai, liek domāt arī par mūžību.»

Nejaušības spogulis

Dārza kompozicionālo kodolu veidos Klusuma pakalns, kas atradīsies tieši tur, kur savulaik sagruvušais lielveikala jumts. Ap to Kopābūšanas laukumā atradīsies 54 nerūsējošā tērauda sfēras. Brīvi kārtotas, dažādu izmēru. It kā nejauši izbirušas. Tās simbolizēs 54 traģēdijas upurus.

Atceres dārzs ir savienots ar lineāru parku, kas ne tikai norobežos simbolisko centru no ielas trokšņiem, bet arī absorbēs aktīvākās norises. Ansamblī padomāts arī par dažādiem ērtai ārtelpai nepieciešamiem  elementiem — koplietošanas transportu, uzlādes iespējām, soliņiem, atkritumu urnām, navigācijas elementiem, kas ļaus orientēties arī ļaudīm, kas, iespējams, šajā vietā nokļuvuši pirmoreiz, vides pieejamību cilvēkiem ratiņkrēslos vai ar bērnu ratiņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu