Ukrainas kara balsis. Balakļijā meklē pazudušos • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Balakļijā meklē pazudušos

Anastasija Ņikiša: «Uz ielām valdīja absolūta nelikumība. Okupanti varēja pienākt klāt un savākt, uzmest uz galvas maisu un nolaupīt jebkurā brīdī.» Foto no privātā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Anastasija Ņikiša ar nepacietību gaida iespēju atgriezties dzimtajā Balakļijā, pirmajā pilsētā, ko, sākot pretuzbrukumu Harkivas apgabalā, izdevās atbrīvot Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Šobrīd tas vēl nav iespējams, pilsēta ir slēgta. Ukrainas varas iestādes tajā meklē un arestē kolaborantus un, iespējams, palikušos okupantus, kā arī dokumentē pastrādātos noziegumus.

«Mēs ar bērnu aizbraucām no turienes februārī, pārcēlāmies un Pervomaisku, turpat līdzās Harkivas apgabalā. Vīrs turpināja doties uz darbu Balakļijā līdz pat aprīlim, kad saprata — tas ir pārāk bīstami,» stāsta Anastasija. «Uz ielām valdīja absolūta nelikumība. Okupanti varēja pienākt klāt un savākt, uzmest uz galvas maisu un nolaupīt jebkurā brīdī.»

Tās nav abstraktas bažas, par kurām viņa runā. No Balakļijas ir pazuduši daudzi cilvēki. 2. aprīlī pazuda divi viņas draugi, kurus sieviete šobrīd izmisīgi meklē ar sociālo tīklu palīdzību. Tie bija cilvēki, kuriem piederēja apbedīšanas pakalpojumu birojs, un viņi nereti darba dēļ izbrauca no pilsētas uz apkārtnes ciematiem. Atgriežoties no bērēm, viņi parasti centušies nogādāt pilsētniekiem humāno palīdzību, ēdienu, zāles. Tas varētu būtu bijis iemesls, kāpēc draugi pazuduši, saņemti gūstā. Par spīti tam, ka pagājis tik ilgs laiks, Anastasija nezaudē cerību viņus atkal satikt. Viņa zina stāstīt par kādu Balakļijas iedzīvotāju, kurš ticis nolaupīts un pavadījis gūstā 42 dienas. Tad atgriezies Balakļijā. Iespējams, viņš spīdzināts, jo nevienam neko par gūstā pavadīto laiku nestāsta.

Katrā ziņā Anastasija nezaudē cerību satikt draugus dzīvus. Anastasija karā jau zaudējusi mammu, viņa dzīvojusi kādā ciematā 15 kilometru attāluma no Balakļijas, viņas mājai trāpījusi raķete. Tētis izdzīvojis, bet mamma mirusi no šķembas ievainojuma galvā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu