Kareivīgie ukraiņu tomāti • IR.lv

Kareivīgie ukraiņu tomāti

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Pavasarī pasauli aplidoja ziņa par kādu Kijivas pensionāri, kura ar marinētu tomātu burku notriekusi okupantu dronu. Kopā ar ukraiņu pavārēm noskaidrojām, ka tagad ir īstais laiks pašiem šādus tomātus pagatavot

Bija marta sākums. Krievijas iebrukums Ukrainā jau ritēja pilnā ļaunuma gaitā, Kijivā nemitīgi skanēja gaisa trauksmes signāli. Kādā agrā rītā Olenas kundze bija izgājusi uz balkona uzsmēķēt. Pustumsā ieraudzīja, ka viņas virzienā kaut kas planē. Sākumā nodomāja, ka aizšauta vārna. Bet tad izdzirdēja dūkoņu un beidzot saskatīja, ka viņai tuvojas drons. «Es ļoti nobijos. Ja nu tas sāk uz mani šaut?» stāstīja kundze. Daudz nedomājot, viņa paķērusi pirmo, kas pa rokai — stikla burku ar mājas marinējumiem —, un sviedusi dronam. Precīzais trāpījums to sasita lupatu lēveros. Olena pasauca vīru, un abi pensionāri steidzās uz pagalmu savākt drona un burkas lauskas. Baidījās, ka sētas kaķi uz tām var savainot ķepiņas. Baidījās arī, ka drona detaļas var uzsprāgt vai krievu spiegi tās savākt, tāpēc visu izmeta trīs dažādos konteineros. Uh, tas nu bija padarīts…

Ziņa par pensionāres kareivīgo un efektīvo rīcību tūliņ aplidoja vai pusi pasaules un kļuva par mazu smieklu stariņu kara tumsā, līdzīgi ziņām par ukraiņu traktoristiem un patriotiskiem čigāniem, kuri nospēruši Krievijas tankus. Tika zīmētas neskaitāmas karikatūras un radītas mēmes ar niknu vecenīti, krievu dronu un gurķiem, jo visi nez kāpēc pieņēma, ka burkā bijuši tieši gurķi. Sociālajos tīklos cilvēki līksmoja: «Un Krievija tiešām domāja, ka varēs iekarot šo valsti?» Ukraiņu jokdari pat ierosināja nodibināt večiņu kaujas bataljonu, kas ar gurķu burciņām apmētā dronus. Marinēti gurķi — jaunais ukraiņu mājas Javelin!

Pēc pāris dienām presei nācās labot informāciju, jo bija pieļauta nopietna kļūda: tie nebija marinēti gurķi, bet tomāti! «Žēl par konserviem. Tie bija mani mīļākie — tomāti ar plūmēm,» Olena sūkstījās žurnālistiem. 

Vēlāk ziņas par šausmīgajiem notikumiem Bučā, Irpiņā, Mariupolē, Harkivā un citās krievu izpostītajās, nemitīgi apšaudītajās Ukrainas pilsētās izdzēsa atmiņas par smieklīgi varonīgajiem tomātiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu