Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Lielbritānijā valdošās Konser­vatīvās partijas biedru balsojumā pirmdien par jauno partijas līderi ievēlēta līdzšinējā ārlietu ministre Liza Trasa (47). Viņa saņēma 57,4% balsu, bet konkurents, bijušais finanšu ministrs Riši Sunaks — 42,6%. Trasa valdības vadītāja amatā nomainīs Borisu Džonsonu. Attēlā — karaliene Elizabete II Balmoralas pilī Skotijā izsaka formālu uzaicinājumu veidot valdību. Foto — Scanpix

Krievijas maģistrālais gāzesvads Nord Stream 1, pa kuru plūda gāze no Krievijas uz Eiropu, būs slēgts uz nenoteiktu laiku, sestdien paziņoja Gazprom. Gāzesvads trīs dienas jau bija slēgts remontam, tagad esot atrasta gāzes noplūde. Rietumvalstis vaino Krieviju, ka tā Eiropu šantažē ar gāzes piegādēm. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis dažas stundas pēc Gazprom paziņojuma teica, ka Krievija cenšas Eiropā radīt haosu un sagraut normālu dzīvi, ja to nevar izdarīt ar raķetēm.

ES ārlietu ministri vienojās apturēt 2007. gada līguma darbību par atvieglotu vīzu izsniegšanas kārtību Krievijas pilsoņiem. Tā ir ES reakcija uz Maskavas agresiju pret Ukrainu. Par pilnīgu tūrisma vīzu izsniegšanas pārtraukšanu lēmumu nepanāca, jo pret to iebilda Francija, Vācija un Spānija. Valstis, kas robežojas ar Krieviju un kur ir liels Krievijas pilsoņu pieplūdums, varētu noteikt ieceļošanas liegumu, teica Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

91 gada vecumā pēc ilgas slimības miris bijušais PSRS vadītājs Mihails Gorbačovs. Viņš iegājis vēsturē kā PSRS kapracis — Gorbačovs sāka reformas, kuru mērķis bija glābt Padomju Savienību, bet šis process vainagojās ar PSRS sabrukumu un Latvijas neatkarības atjaunošanu. Gorbačovu apglabāja Novodevičjes kapsētā Maskavā. Uz publisko atvadu ceremoniju ieradās tūkstošiem cilvēku.

Vācijas valdība svētdien paziņoja par 65 miljardu eiro lielu pasākumu plānu, lai palīdzētu kompensēt energoresursu izmaksu pieaugumu. Vācija ir viena no lielākajām Krievijas gāzes patērētājām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu