Karš Ukrainā. 28. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 28. nedēļas galvenie notikumi

Ielu tirgotāji Ukrainas pilsētā Bučā gaida pircējus. Foto — Scanpix

1. Terors Zaporižjā un Enerhodarā
Krievijas apšaudes dēļ 5. septembrī Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) aizdegusies pēdējā augstsprieguma līnija, kas AES savienoja ar Ukrainas elektroapgādes sistēmu. Pirmdien šo rezerves līniju nācās atslēgt. Tādējādi arī pēdējais strādājošais — sestais — AES reaktors bija atslēgts no elektrotīkla, paziņoja Ukrainas uzņēmums Enerhoatom. Taču Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvji, kas palikuši AES, paziņoja, ka līnija neesot sabojāta un AES saņem elektrību, kas nepieciešama stacijas darbības drošībai.

IAEA ekspertu misiju pagājušajā nedēļā Krievijas spēki ielaida AES teritorijā. Misija gatavo ziņojumu par situāciju Krievijas kontrolētajā Zaporižjas AES. Tas tikšot publiskots šonedēļ.

2. Atliek referendumu
Ukrainas sāktais pretuzbrukums dienvidos izjaucis okupantu plānus sarīkot Hersonā pseidoreferendumu par apgabala pievienošanos Krievijai. Referendums bija paredzēts 11. septembrī. Pirmdien okupantu ieceltais Hersonas vietvaldis Kirils Stremousovs paziņoja, ka drošības apstākļu dēļ referendums nenotiks. Savukārt okupētajā Zaporižjas apgabala daļā Ukraina veikusi specoperāciju, kurā iznīcinājusi pseidoreferendumam paredzēto biļetenu noliktavu.

3. Pat mācības nepalīdz
Krievijas militārās mācības nav palīdzējušas tās armijai īstenot plašas un sarežģītas militārās operācijas Ukrainā, secinājis britu izlūkdienests. Lai arī armijas spēki karo Ukrainā, 1. septembrī Krievija kopā ar sabiedrotajiem sāka stratēģiskās mācības Vostok 22. Tajās piedalīšoties 50 000 karavīru, taču britu eksperti lēš, ka iesaistīto skaits varētu būt tikai 20% no iepriekšējo, 2018. gadā rīkoto mācību dalībnieku skaita.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu