Zīds un drupas • IR.lv

Zīds un drupas

1
Ivars Pilips-Matisons. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Liepājas Restaurācijas centru Ivars Pilips-Matisons iecerējis veidot kā vietu pieredzes un prasmju apmaiņai

Grūts liktenis. Tā par 18. gadsimta vidū celto māju Bāriņu ielā 24, kas kļuvusi par ierosmi jaunā centra izveidei, saka Ivars Pilips-Matisons. Šobrīd ēka veras pasaulē ar aiznaglotu logu acīm, tās gaiteņus izraibinājuši nelūgtu viesu autogrāfi, bet daļā telpu uzturēties nav droši, tomēr Ivars vietējas nozīmes arhitektūras piemineklī saskatīja ne tikai graustu, bet arī iespēju. Pirmkārt, piesaistīt atbalstu no dažādiem finansējuma avotiem ēkas atjaunošanai. Otrkārt, likt lietā paša amata prasmes un iegriezt zināšanu apmaiņas virpuli. Visbeidzot — dot kaut ko sabiedrībai. «Neesmu tas latvietis, kurš grib sev apkārt uzbūvēt visaugstāko žogu. Gribu, lai cilvēki nāk pie manis,» viņš stāsta.  

Centra sauklis ir «Zināt, novērtēt, saglabāt». «Lai gan esmu vēl pietiekami jauns, man gribējās  pēc sevis atstāt kaut ko paliekošu,» saka Ivars. Jau nedēļu pirms atklāšanas viņš pie bēdīgā stāvoklī esošās mājas bija izkāris balta zīda karogu ar uzrakstu «Liepājas Restaurācijas centrs», lai tas ziņo garāmgājējiem — ēkas liktenis ir pavērsts uz citu pusi. Vakaros gan joprojām ņēmis nost, jo līdzšinējie apdzīvotāji vēl ieminuši taku uz Bāriņu ielas namu.

Pēdējos gados būve bijusi sadalīta vairākos īpašumos, te mitušas piecas ģimenes. Vēlāk mājai piešķirts grausta statuss, un pamazām ceļu uz to raduši bezpajumtnieki. Tie uz dzīvi ierīkojušies pilsētai neraksturīgi lielajā pagalmā un pa vienam vien, ziemā siltumu meklējot, kā malku izmantojuši mājas oriģinālos kokgriezumus. Tikai vienā kāpņu laukumiņā vēl saglabājušās vēsturiskās margas. 

2015. gadā ēkas fasāde sāka drupt. Īpašums Liepājas vēsturiskajā centrā piesaistīja pat mediju uzmanību, jo pilsētas sejā izskatījās kā uzsista acs. Pagāja vēl pieci gadi, kamēr pašvaldība ēku atguva un iekonservēja pašreizējā stāvoklī. Pērn Ivars piedalījās piecās pašvaldības izsolēs, kamēr visu ēku ieguva savā īpašumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu