Epigoņu rudens • IR.lv

Epigoņu rudens

Pauls Raudseps

Jauno britu premjerministri amatā ievēlēja nedaudz vairāk par 80 000 cilvēku

Aizejošais Boriss Džonsons dievina Čērčilu. Atnākošā Liza Trasa vēlas būt kā Tečere.

Divi slavenākie, svarīgākie 20. gadsimta Lielbritānijas premjerministri turpina valdīt pār 21. gadsimta Londonas konservatīvo politiķu prātiem un programmām, un dažkārt rodas iespaids — jo lielāka šo dižgaru ietekme, jo sīkāki ir viņu sekotāji.

Džonsonam, tāpat kā Vinstonam Čērčilam, piemīt savdabīgs šarms un humors, bet viņam katastrofāli pietrūkst sava varoņa drosmes un stingrības. Čērčils bija gatavs viens pats nostāties pret Hitleru, Džonsons pavadīja premjerēšanas pēdējo posmu, cenzdamies izlocīties no atbildības par izlaidīgi nenopietno attieksmi pret savu darbu. Pārfrāzējot Čērčilu, Džonsonam bija izvēle starp demisiju un negodu, viņš izvēlējās negodu un tik vai tā bija spiests demisionēt.

Tagad viņa vietā nākusi līdzšinējā ārlietu ministre Liza Trasa, Lielbritānijas trešā sieviete premjerministre, kurai pirmā premjerministre Mārgareta Tečere ir paraugs un iedvesma. Tāpat kā Tečere, Trasa nenāk no angļu privileģētajām aprindām un ir apveltīta ar lielu neatlaidību un mērķtiecību. Abas spēja ātri pavirzīties uz augšu pa partijas karjeras kāpnēm — 1975. gadā dzimusī Trasa ir ieņēmusi dažādus amatus valdībā bez pārtraukuma kopš 2012. gada. Taču Tečere bija slavena ar savu nelokāmo principialitāti un par sevi teica the lady’s not for turning — šī kundze nemaina virzienu —, turpretim Trasa virzījusies uz priekšu, pielāgodamās valdošajiem vējiem. Kā studente Oksfordā viņa bija aktīva liberāldemokrātiskajā partijā, pievienojās Konservatīvajai partijai 1996. gadā un līdz 2016. gada referendumam bija pret izstāšanos no Eiropas Savienības (visai netečeriska pozīcija). Kopš tā laika viņa kļuvusi par vienu no kaismīgākajām Brexit atbalstītājām. Tečere bija apdāvināta oratore ar asu prātu un asu mēli, no kuras videoierakstiem vēl aizvien strāvo personības spēks. Trasas uzstāšanās labākajā gadījumā ir kokainas, un viņas slavenākais ieraksts YouTube ir no 2015. gada, kad kā tālaika vides un pārtikas valsts ministre viņa partijas kongresā ar dīvaini pārspīlētu smaidu paziņoja, ka «decembrī Pekinā es atvēršu cūkgaļas tirgus»!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu