Pieminekļu gāzēji • IR.lv

Pieminekļu gāzēji

4
Piemineklim Uzvaras parkā demontē sievietes tēlu. Foto - Sintija Zandersone, LETA
Gunārs Nāgels

Piemineklis Uzvaras parkā ir nogāzts. Vairs nav ne skulptūras, ne staba. Arī ūdens no baseina izsūknēts. Simboliskā datumā – 23. augustā – sākās demontēšanas darbi, bet vēl simboliskākā datumā pirms tam tika parakstīts līgums ar būvnieku par pieminekļa demontēšanu.

Bija sagaidāms, ka dzirdēsim skaļus protestus no tiem, kuri uzskata, ka nebija nekādas padomju okupācijas un ka padomju armija patiešām atbrīvoja Latviju. Bet retorikas līmenis dažreiz sasniedz absurdus līmeņus. Varam lasīt šādas un līdzīgas sūdzības (tulkots no krievu valodas): “Mēs turpinām apgalvot, ka pieminekļu nojaukšana ir civilizētas tautas un civilizētas valsts necienīgs barbarisms.”

Rakstītājam laikam nav elementāru vēstures zināšanu. Latvijas viltus atbrīvotāji pievienoja mūs valstij ar ārkārtīgi plašu pieredzi pieminekļu nojaukšanā. Kā Krievijas revolūcijas neatņemamā sastāvdaļa bija pieminekļu gāšana.

Maskavas Kremļa dienvidaustrumu stūrī 1898. gadā atklāja varenu memoriālu ansambli, kura centrā bija cara Aleksandra II statuja. Pēc revolūcijas šo sāka nojaukt 1918. gadā.

Savdabīgs ir Radio Brīvā Eiropas publicētais stāsts par cara Aleksandra II 1906. gadā atklāto statuju Jekaterinburgā. Pašu cara statuju demontēja 1917. gada sākumā, un tai vietā uzstādīja Ņujorkas Brīvības statujas kopiju. Boļševikiem nākot pie varas, to atvietoja ar Kārļa Marksa bisti, vēlāk ar kailu “atbrīvotu strādnieku”, tad ar pieminekli Staļinam un visbeidzot – ar pieminekli Ļeņinam, kurš tā arī vēl šodien stāv Jekaterinburgas centrā.

Latvija ļoti labi izjuta viltus atbrīvotāju attieksmi pret pieminekļiem. Piemēram, Uzvaras piemineklis Cēsīs. Tas atklāts 1924. gadā par godu kritušajiem latviešu un igauņu karavīriem. Pieminekļa pamatos bija iemūrēta kapsula ar kritušo igauņu un latviešu karavīru vārdiem. “Vishumānākā vara” pieminekli uzspridzināja Lieldienu rītā 1951. gadā, un 25 metru attālumā uzcēla kārtējo Ļeņina pieminekli. Tagad Ļeņins ir prom, un Uzvaras piemineklis atjaunots.

Trakāk gāja Latgales Mārai jeb piemineklim Vienoti Latvijai Rēzeknē. Atklājot pieminekli 1939. gada 8. septembrī, iekšlietu ministrs Kornēlijs Veitmanis teica: “Šis piemineklis ir tautas godinājums visiem varoņiem, kas, dedzīgas tēvzemes mīlestības vadīti, pašaizliedzīgās cīņās ar savām asinīm ir slacījuši Latgales laukus un upurējuši savas dzīvības, lai nestu savai tēvzemei un dzimtenei brīvību un neatkarību.” (Pēc Latvijas okupācijas jau 1940. gada jūlijā ministru Veitmani izsūtīju uz PSRS un viņš mira Vjatlagā 1942. gada 12. janvārī).

Pieminekli nogāza 1940. gadā naktī uz 6. novembri un aizvāca, bet to paspēja atjaunot vācu okupācijas laikā 1943. gada augustā. Atgriežoties padomju okupācijai, pieminekli nojauca otrreiz 1950. gada jūnijā, un to iznīcināja. Tai vietā 1965. gadā uzcēla Ļeņina pieminekli. Latvijai atgūstot neatkarību, Ļeņinu aizvāca, un 1992. gadā uzcēla atjaunotu pieminekli Vienoti Latvijai.

Piemineklis, kā pēc definīcijas, kaut ko piemin. Tātad tas izsaka attieksmi pret vēsturi. Maskava nekad nav atzinusi Baltijas valstu okupāciju un aneksiju par noziegumu, nekad nav atvainojusies par valsts izzagšanu, tautas pazemošanu, mocīšanu un slepkavošanu. Tieši pretēji – visu laiku ir dzirdēti solījumi, ka Maskavas vara atgriezīsies un izrēķināsies ar nepakļāvīgajiem.

Pieminekļu aizstāvji ar savu aizstāvību apliecina, ka kaut vai pieminekļu gāšanas jautājumā, pēc viņu loģikas, Maskavas vara ir bijusi barbariska. Vai ir tik grūti nosodīt visu okupāciju? Un vai mums patiešām jābūt pateicīgiem, ka viena barbariska vara mūs atkaroja no citas barbariskas varas?

Autors ir laikraksta Latvietis palīgredaktors

Komentāri (4)

kolpants 02.09.2022. 16.06

А своим выводом “почему тем можно было срывать, а нам нет” автор приравнял современную Латвию к той самой Москве)) На уровне “если тем можно, то и нам”. Какой следующий шаг? Преследование нелояльных? Тем же можно было, почему Латвии нет)

0
-2
Atbildēt

1

    QAnon > kolpants 02.09.2022. 16.33

    Kaut kā neesmu redzējis Hilera pieminekli Minskā, kaut arī Hitlers būtu humanizējis nozombēto bidlomasu un iedevis simtiem krievu paverdzināto tautu pašnoteikšanās iespējas un Čingishana un Napoleona pieminekļus Maskavā, kas nenoliedzami bija vēstures liecības. Krievu istukani Eiropā ir tikai rašistisko necilvēku kulta objekti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 02.09.2022. 11.29

Visiem, kas ar savām darbībām Latvijā pārstāv fašistisko krieviju un ne tikai tiem pēdējo 15 gadu laikā Latvijā ievazātiem Šlesera, Zatļera un Dombrovska sugas brāļiem, kas uzturās mūsu valstī, pateicoties UA, bet arī tiem nelegāļiem, kas tikuši pie pilsonības atklāto Latvijas ienaidnieku: LC un DPsaimņieks, pieņemtam PL “0” variantam, Latvijas pilsonība ir anulējama un tiem ir jāatgriež nelikumīgi atņemtā PSRS pilsonība ar visām no tā izejošām sekām.

0
-2
Atbildēt

0

kolpants 02.09.2022. 16.04

Конечно, сложно!
Потому что, когда в свое время предложили “Ок, давайте примем, что оккупация была и это был просто исторический факт, и признание не служит для дальнейших юридических последствий для живущих в Латвии”, то это предложение было старательно замочалено и закопано. И в ответ было сказано “как не бывает изнасилования без насильника, так и не бывает оккупации без оккупанта”. Из чего был сделан вывод, что как только будет признана оккупация самими оккупантами, их тут же “попросят”.
Теперь, конечно, все старательно делают вид, что не понимают “и чего эти русские противятся”. Вот по этой простой причине и противятся, что есть ощущение, что это будет не просто “да, была оккупация”.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu