Kā izvēlēties, par ko balsot? Atbild prezidenti • IR.lv

Kā izvēlēties, par ko balsot? Atbild prezidenti

2
Egils Levits. Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Žurnāls Ir apkopojis mūsu Valsts prezidentu viedokļus, pēc kādiem kritērijiem viņi pirms vēlēšanām atsijā partiju graudus no pelevām. Šogad 14.Saeimas vēlēšanās tas būs jādara vēl vairāk, jo sacensībā piedalās 19 saraksti. Īsam ieskatam Valsts prezidenta Egila Levita un Vairas Vīķes-Freibergas viedokļi.

Egils Levits

“Pirmais kritērijs — skaidra eiroatlantiskā orientācija un tas, vai partijas definējušas savu pozīciju Krievijas noziedzīgajā karā pret Ukrainu. Otrais — vai partija apņemas nostiprināt valsts latvisko identitāti? Trešais — rīcībspēja. Vai kandidāti ir pierādījuši, ka spēj pildīt solījumus? Es svītrošu visus, ko saucu par «baltajām lapām», par kuriem nekas nav zināms. Lūdzu, vispirms izdariet kaut ko un tad kandidējiet!

Deputātiem nākamos četrus gadus būs jāvada valsts cauri vētrainiem ūdeņiem. Jāskatās nevis uz īslaicīgu labumu, bet ilgtspēju. Kā attiecīgā partija reāli mainīs Latvijas energobilanci — kā pāriesim uz atjaunojamiem resursiem? Kā pārkvalificēsim cilvēkus, lai ekonomika būtu konkurētspējīga? Trešais jautājums ir par valsts pārvaldību. Mums ir 19. gadsimta valdības vertikālā struktūra. Taču modernā pasaulē ir daudzas pārnozaru jomas, kur mums nav politikas, jo trūkst attiecīgu valsts institūciju. Ir nepieciešamas strukturālas reformas — jaunajai valdībai jābūt kompleksai. (..)”

Vaira Vīķe-Freiberga

“Kandidātus nekad nevērtēju izolēti, jo tas neko nenozīmē. Jāvērtē partijas — programmas un personas, ko viņi piedāvā. Es automātiski izsvītrotu visus, kam nav augstākās izglītības. Saeimas darbs ir nopietns, tas prasa spēju koncentrēties, strādāt ilgas stundas, lasīt daudz dokumentu. Izglītība cilvēkus tam sagatavo.

Protams, vēl svarīgi — kas ir zināms par šī cilvēka dzīves gājumu? Ko kandidāts ir sasniedzis līdz šim, jo viņam ir jāspēj tikt galā ar visiem izaicinājumiem, kas valstij neizbēgami stāvēs priekšā nākamo četru gadu laikā.

Kopš iebrukuma Ukrainā prioritātes ir skaidrākas par skaidru — katrai partijai vispirms ir jāspēj deklarēt savu lojalitāti neatkarīgai Latvijai. Tā nav lieka greznība, jo mūsu vidū ir cilvēki, kas neatzīst Latvijas neatkarību un latviešu tautas tiesības uz savu valsti. Ja kāds neatzīst arī Ukrainas tiesības, tad tādus cilvēkus un viņu grupējumus mēs nevaram atļauties ievēlēt Saeimā! (..)”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (2)

QAnon 01.09.2022. 12.37

Prezidentam vajadzētu atcerēties, kuri bija tie prokremliskie spēki, kas viņa vietā izvēlējās Putina favorītu, krievu militārista atvasi, Vējoni.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 01.09.2022. 10.21

laikam spiegel.de n labi, varbūt cicero.de bija rakstīts, ka šolcs esot visu laiku švakākais, vai pat sliktākais Vācijas kanclers.
Nu man jāsaka vēl skarbāk, manā vērtējumā mums visi ir švaki un slikti

Kādreiz Latvijā bija pētnieciskā žurnālistika, kura izpētīja un mums izstāstīja , kāda ir saistība ar valsts pasūtījumu saņēmušajām firmām un ziedojumie partijām. Tagad nekā. Tagad kaut kādi šaubīgi tipiņi te kaut ko mums stāstīs

Nu levits – lai paklusē. Domāju, ka viņam vispār nav morālu tiesību izteikties ne par ko – pēc kuņicinas skandāla, pēc algu pacelšanas un vienlaicīgi bezatbildības neierobežotas palielināāsnas valsts pārvaldē utt.

Bērziņš un viņa it kā zemnieku saimniecības kājiņas – vai vājonis ar lobijušļeseram un okupantu pēctečiem u n vairas un čekas attiecības

pat nelasīšu rakstu, lai pati sev nodemonstrētu, cik ļoti necienu tādus valsts vadītājus

nezinu kāds iršolcs. Domāju, ka viņš strebj mammas merķeles atstātos sūdus, bet nu pie mums i tada šolca nav

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu