Kinoraža • IR.lv

Kinoraža

Māsu lomās — Daiga Kažociņa (pa kreisi) Baiba Broka un Anta Aizupe melnajā komēdijā Mamma vēl smaida. Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Šoruden pie skatītājiem ceļu sāks gandrīz 20 jaunas Latvijā tapušas vai starptautiska kopražojuma filmas. Dažas no tām pirmizrādi gaidījušas vairākus gadus

Tik daudz pirmizrāžu vienkopus nav ierasta situācija Latvijas kinoainai. «Divus gadus mēs esam dzīvojuši ļoti nenormālā pasaulē,» saka Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma. Pat salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, kinoteātri Latvijā bijuši slēgti visilgāk. «Filmas nevarēja piedzīvot savas pirmizrādes, un pamazām arī skatītāji šo divu gadu laikā ir atraduši iet uz kino.» Taču filmu veidotāji turpinājuši aktīvi strādāt arī pandēmijas laikā, un šajā rudenī skatītāji ceļu uz kino varēs mērot bieži.

Lielas lomas

«Tās ir uzmanības vērtas, ļoti dažādas filmas. Nav vienas tēmas vai vienas paaudzes režisoru dominance — ir gan pieredzējuši klasiķi, gan jauni debitanti. Filmas par vēsturi un filmas par mūsdienām. Tādas, kas jau guvušas atzinību starptautiskos festivālos, un tādas, kas iet pie skatītāja pirmoreiz,» stāsta Nacionālā kino centra direktore. 

Jau 8. septembrī būs Aika Karapetjana jaunākā veikuma Sema ceļojumi pirmizrāde. «Karapetjans vienmēr ir bijis oriģināls režisors Latvijas kinoainavā,» saka Rietuma. Šoreiz viņš strādājis, savienojot dažādu žanru — šausmu filmas un pasakas — elementus. Filma jau izrādīta Ziemeļamerikā. «Galvenajā vīriešu lomā ir pazīstams beļģu aktieris Kevins Jansenss, bet galvenajā sieviešu lomā ir Nacionālā teātra aktrise Laura Siliņa, kura šajā lomā ir izcila!»

Savukārt režisore Elza Gauja uzņēmusi filmu Mamma vēl smaida, kas tapusi Latvijas kinoļaužu reti izvēlētā žanrā — kā melnā komēdija. Tās pirmizrāde notiks 29. septembrī. «Filmas pamatā ir absurda, bet realitātē balstīta situācija. Tas ir stāsts par trim māsām, kuras mēģina atvest savu mirušo māmiņu no Helsinkiem,» sižetu ieskicē Rietuma. Māsu lomās — Baiba Broka, Daiga Kažociņa un Anta Aizupe.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu