Cilvēcības māsa • IR.lv

Cilvēcības māsa

28
Elita Kļaviņa. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Aktrise un režisore Elita Kļaviņa šobrīd gatavojas iestudējuma Es atgriežos no tālienes pirmizrādei. Šī būs viņas pirmā režija Jaunajā Rīgas teātrī

Ir vēls augusta svētdienas vakars. Rīgu apskāvusi pēdējā šīs vasaras tveice. Mēs sēžam pilsētas centrā uz daudzstāvu mājas jumta, ēdam krūmmellenes un ar acīm pavadām rietošās saules sarkano, kvēlojošo bumbu. Vakara sarunas ievelkas nakts sarunās arī pēc tam, kad diktofons izslēgts. Tas ir viens no Elitu Kļaviņu raksturojošiem fenomeniem — lai cik maz būtu laika, viņa nesteidzas. Arī kinorežisores diplomu Kultūras akadēmijā ieguva 52 gadu vecumā, kad iekšējais dvēseles vīns bija gana norūdzis.

2019. gadā Kļaviņa par savu dokumentālo debijas filmu Zorjana Horobraja saņēma Lielā Kristapa balvu. Tas bija stāsts par jaunu sievieti, kuras pirmais bērniņš piedzimis 17 gadu vecumā, un drīz pieteicies otrais. Par jaunību, mīlestību, ģimeni, trūkumu, dzīves grūtībām un lielajām izvēlēm. 

Šā gada martā pirmizrādi piedzīvoja Elitas otrā dokumentālā filma Iļģuciema māsas, kas tapusi ilgi un iejūtīgi. Tā vēsta par to, kā cietuma teātra pulciņā kopā ar profesionāliem aktieriem tiek iestudētas Čehova Trīs māsas. Bet daudz vairāk vēsta par pašām ieslodzītajām sievietēm un viņu dzīves šausmīgajām drāmām. 

No 9. septembra Jaunajā Rīgas teātrī skatītājus gaida Elitas Kļaviņas veidotā izrāde Es atgriežos no tālienes. Pirmajā daļā būs franču rakstnieces un dramaturģes Klodīnes Galeā lugas iestudējums, otrajā daļā — dokumentālā filma Iļģuciema māsas. Abi stāsti runā par esības trauslumu, ģimeni un cilvēcību. Tieši cilvēcības tēma caurvij visus režisores Elitas Kļaviņas darbus. Spēlējoties ar filmas nosaukumu, var teikt, ka viņa ir cilvēcības māsa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu