Laužam kara mašīnu • IR.lv

Laužam kara mašīnu

1
Oļegs Ždanovs
Māra Miķelsone

Militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Oļegs Ždanovs uzskata, ka Krievija patlaban atrodas katastrofas malā

Pēdējās dienās notikumi Ukrainā uzņēmuši apgriezienus — kamēr pirmdien attālināti sarunājāmies ar Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedi Oļegu Ždanovu par pretuzbrukuma iespējām, jau pēcpusdienā pienāk ziņas par ukraiņu sāktu uzbrukumu dienvidos pie Hersonas. Ukrainas armijas ģenerālštābs otrdien ziņoja, ka diennakts laikā krievi zaudējuši gandrīz pustūkstoti karavīru un daudz tehnikas.

Pusgadu ilgo karošanu Ukrainā nesenā intervijā nosaucāt par katastrofu Krievijai. Kāpēc šis karš Krievijai ir katastrofa?
Krievija sevi iedzinusi strupceļā, šajā nozīmē tā ir katastrofa. No vienas puses, viņi nespēj atrisināt militāri politiskos uzdevumus, kurus izvirzīja pirms kara. Krievijas bruņotajos spēkos notiek lejupslīde. Krievija ne tikai nespēj šos spēkus pieaudzēt, bet pat noturēt tajā līmenī, kas bija jūnijā, jūlijā. 

No otras puses, viņi nevar atteikties no šīs militārās kampaņas, jo tas nozīmētu Putina politiskā režīma krahu. Tāpēc viņiem tā ir katastrofa. Plus arī finanšu un ekonomiskās problēmas, kas Krievijā aug augumā kā sniega bumba. Krievijas valdība turpina īstenot kara laika domāšanu, mobilizēt stagnējošo ekonomiku un piespiedu kārtā uzlikt to uz kara laika sliedēm. Man patika Krievijas Centrālās bankas vadītājas Nabiuļļinas teiktais jūnijā — gada otrajā ceturksnī beidzās finanšu sistēmas rezervju spēks, no trešā ceturkšņa finanšu sistēmā sāksies neatgriezeniski procesi. Kādi — viņa neatšifrēja. Visu šo faktoru kopums ļauj man pieņemt, ka Krievija atrodas katastrofas malā.

Pēdējās dienas bijušas bagātas ar notikumiem — Krievija uz Krimu pārsviež 3. armijas korpusu ar visu bruņutehniku. Bombardēti tilti pie Hersonas un arī krievu celtais pontons. Ukraiņu raķešu triecieni Hersonā, un Melitopolē likvidēta krievu bāze. Vai iniciatīva ir pārgājusi ukraiņu pusē?
Mūsu ģenerālštābs šodien uzspiež savu kara gaitas virzību. Mēs piespiedām krievus pārgrupēt karaspēku un lielu daļu novirzīt uz dienvidiem. Šodien pati lielākā armijas grupa — aptuveni 25 000 militārpersonu — ieslēgta Dņepras upes labajā krastā [pie Hersonas]. Viņi nespēj iet uzbrukumā un arī nespēj doties uz citu frontes iecirkni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu