Ukrainas kara balsis. Hersoniešiem cerību stariņš • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Hersoniešiem cerību stariņš

Mikola Šapovals ar tūrisma suvenīru — šobrīd okupācijas zonā nonākušas pils attēlu. Pārdodot šādas lietas, vīrietis ar kolēģiem vāc ziedojumus armijai. Foto no privātā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Ukrainas varas iestādes ir oficiāli paziņojušas, ka sākušas ilgi gaidīto pretuzbrukumu okupācijas karaspēkam Hersonas virzienā. Cilvēki, kas atrodas Krievijas armijas kontrolētajās teritorijās, ir brīdināti, ka jānodrošinās ar ūdeni, pārtiku un medikamentiem, savukārt tiem, kas dzīvo militāru objektu tuvumā, ieteikts pārcelties pēc iespējas tālāk, stāsta hersonietis Mikola Šapovals. Viņš jau kopš aprīļa beigām atrodas Odesā, uz kurieni izbrauca pēc gandrīz diviem okupācijā pavadītiem mēnešiem, kad dzīve Hersonā kļuva pavisam neizturama.

«Notiek karš, un mēs daudz ko nezinām, taču ir informācija, ka apgabalā atbrīvotas jau četras apdzīvotas vietas. Ir arī ziņas par sprādzieniem pašā Hersonā un pat apšaudēm ielās. Tiesa, nav skaidrs, kas un ar ko tur cīnās,» stāsta Mikola. Braucot prom no dzimtās pilsētas, vīrietis domājis, ka diez vai sanāks atgriezties, bet tagad uz situāciju raugās cerīgi. Par to liecina arī ieraksts «Hersona ir Ukraina!» viņa Facebook profilā — dienā, kad Valsts prezidents paziņoja par pretuzbrukuma sākumu.

Miera laikā Mikola strādāja tūrisma kompānijā, kuras darbinieki tagad Odesā apvienojušies ar vietējo tūrisma aģentūru un pārsvarā nodarbojas ar brīvprātīgo darbu, organizējot formas tērpu piegādi Ukrainas armijai. Viņš saņem arī šādas tādas ziņas no Hersonas apgabala, kur palikuši paziņas, kaut arī uzturēt sakarus esot sarežģīti. It īpaši Hersonas pilsētā, kur valda strikts okupācijas režīms, uz ielām ir neskaitāmi kontrolposteņi un cilvēkus var jebkurā brīdī apturēt un pārbaudīt viņu telefonu saturu.

«Ir ziņas par cilvēku pazušanu un pagrabiem, kuros notiek spīdzināšanas. Taču ir arī ziņas par to, ka starp okupantiem netrūkst dezertieru, kurus savējie cenšas noķert. Pilsētā ir arī tādi cilvēki, kas, iespējams, materiālu iemeslu dēļ atbalsta okupācijas režīmu. Taču pirms pāris dienām vienu tādu bijušo Ukrainas parlamenta deputātu, kurš tagad ieņēma augstu amatu okupācijas administrācijā, nenoskaidrotos apstākļos likvidēja ar šāvienu galvā,» stāsta Mikola.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu