Augu tulkošana • IR.lv

Augu tulkošana

1
Ilva Nakurte. Foto — Māris Buholcs
Agnese Meiere

Jau mūsu senči zināja par strutenes daudzveidīgo ietekmi uz veselību. Tā izmantota gan kārpu likvidēšanai, gan gremošanas problēmu risināšanai. Taču jauns Latvijā veikts pētījums apstiprinājis, ka kultivēto struteņu ekstrakti ir efektīvi arī pret ādas, aknu un zarnu trakta vēža šūnām

Augi ir kā nelielas videi draudzīgas ķīmisko savienojumu rūpnīcas. Tajās tiek saražoti dažādi aktīvi savienojumi ar dažādām īpašībām. Arī dziednieciskām. Viens no šādiem augiem, kuru latvieši un arī citas tautas jau sen izmanto ārstnieciskiem nolūkiem, varbūt pat līdz galam nepārzinot visu tā varēšanu, ir lielā strutene (Chelidonium majus). 

Tagad Vides risinājumu institūts, sadarbojoties ar Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, izpētījis, ka strutene ir itin labi piemērota audzēšanai lauksaimniecības apstākļos, turklāt kultivētajos augos organiskie savienojumi ir pat lielākā koncentrācijā nekā savvaļā. Bet pats būtiskākais — apstiprinājies, ka strutene patiešām palīdz uzvarēt vēža šūnas!

Raža novācama četras reizes!

Vides risinājumu institūta Ķīmijas laboratorijas vadītāja Ilva Nakurte, viena no zinātniecēm, kura piedalījās strutenes izpētē, saka: «Ārstniecības augi ar mums runā caur tajos esošajiem ķīmiskajiem savienojumiem. 

Katrs auga producētais savienojums mums signalizē par to, vai augs jūtas labi, vai tam patīk augsne, norāda, ja tam uzbrucis kāds zālēdājs vai kukainis.» Un, protams, ar ķīmiskajiem savienojumiem tas parāda arī savu ārstniecisko varēšanu, jo, pareizi nolasot auga signālus, iespējams saprast, kuras no aktīvajām vielām iespējams izmantot veselības uzlabošanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu