Teātris — tie esam mēs šeit un tagad • IR.lv

Teātris — tie esam mēs šeit un tagad

Dejotāji izcilākās kombinācijas un iemetienus pārvērš dejā, katru kustību atkārtojot kā palēninātā ierakstā, izkristalizējot to līdz perfekcijai un parādot tās mērķtiecību un jēgu. Foto — Lita Millere
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Vasaras nogalē teātris piedāvājis jaunu pieredzi un svarīgas tēmas. Izrāde Uzvara ir mirklis vēl noķerama!

Kovids atnesis pārmaiņas arī laika un telpas izjūtā: teātris pārvietojies vasaras virzienā un ārpus mūriem. Patiesībā jau septīto gadu sezona sākas nevis agrā rudenī, bet augusta sākumā ar Valmieras Vasaras teātra festivālu. Šogad tas turklāt pastiepies garumā, jo viens no tā producētajiem darbiem — Valtera Sīļa izrāde Uzvara ir mirklis — dodas Latvijas tūrē un šonedēļ to varēs redzēt arī galvaspilsētā. 

Taču tas nav bijis vienīgais piedāvājums: pagājušajā nedēļā Rīgā bija iespēja būt klāt divos citos intriģējošos notikumos. Žaņa Lipkes muzejā un ap to notika Mārtiņa Eihes kopā ar Rēzeknes teātri Joriks un aktieriem no visas Latvijas uzvestā vērienīgā mistērija par holokaustu Mans kaimiņš ebrejs. Savukārt Tallinas ielas kvartālā Tu jau zini kur jaunai uztverei atvērās latvju pirmā opera — Alfrēda Kalniņa Baņuta — starptautiskas komandas interpretējumā. 

Visām trim izrādēm ir daudz kopīga. Tās domātas nevis apcerīgai baudīšanai, bet aktīvai līdzdalībai un iesaistei. Tās mēģina atdzīvināt tuvākas, tālākas vai pat tikai mītiskas pagātnes notikumus, padarot tos par šodienas cilvēka tiešu pieredzi. Tās izriet no noteiktas telpas un arī pašas piešķir šai telpai sevišķu nozīmi. Visbeidzot — tās apvieno žanrus un veidus, profesionāļus un amatierus, aktierus un skatītājus, atvainojiet par patētiku, kopējā eksistences brīdī. Tomēr atstāj arī ikvienu savā uztveres, sajūtu, domu lauciņā, ko ierobežo katra paša zināšanas un iepriekšējā pieredze. 

18. un 20. augustā tiešamībā varēja piedalīties Vācijas un Latvijas radošās komandas kopdarbā — laikmetīgā mūzikas teātra uzvedumā Baņuta, kuru iepriekš daudzi starptautiskajā festivālā Riga IFF jau novērtējuši kā filmu. Iespējams, uzveduma norise Tu jau zini kur pagalmā un zālē bija zināms pārsteigums arī izrādes veidotājiem — režisorei Franciskai Kronfotai un dramaturgam Evartam Melnalksnim un viņu komandai. Tieša saskarsme ar skatītāju negaidīti lielo interesi un entuziasmu palaikam aizēnoja notikumus un izstiepa tos laikā. Taču nenoliedzami radīja klātbūtnes efektu ar visām blaknēm — kurš gan var pārredzēt visu un saprast visu lielā notikumā, kāds ir arī partizānu karš, kurā Baņuta ir kaujiniece.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu