Dārgumu lādes zaglis • IR.lv

Dārgumu lādes zaglis

Ukraiņu ogļracis, kura darbavieta atrodas netālu no austrumu frontes. Raktuves nosaukumu un darbinieku vārdus lūdza neizpaust. Foto — The Washington Post
Entonijs Fajola un Daltons Benets, © The Washington Post

Ukrainas karā notiek cīņa arī par nācijas derīgo izrakteņu un enerģijas bagātībām

Nepilnu 150 kilometru attālumā dun artilērija — Krievijas spēki apšauda Ukrainas aizsardzības pozīcijas, bet ukraiņi atbild ar prettriecieniem. Tajā pašā laikā vienā no raktuvēm zem Donbasa ārēm darbu turpina ogļrači — viņu ir mazāk nekā kara sākumā, taču darbs nav apstājies. Šie vīri iegūst kurināmo, kura nosargāšana kļuvusi par vienu no lielākajiem Ukrainas izaicinājumiem. 

Pēc sešus mēnešus ilgā kara Maskava šobrīd var lielīties ar vismaz vienu vērtīgu trofeju — tā paplašinājusi savu kontroli teritorijās, kuras uzskata par vienām no izrakteņiem visbagātākajām vietām Eiropā. Ukrainā ir vieni no pasaulē lielākajiem titāna un dzelzs rūdas krājumiem, vēl aizvien neapgūtas litija atradnes, kā arī milzīgas ogļu iegulas. To kopējā vērtība ir desmitiem triljonu dolāru. Šīs izejvielas ir pieprasītas dažādās nozarēs, sākot no lidmašīnām un beidzot ar viedtālruņiem.

Pašai Krievijai ir milzīgi dabas resursi. Taču tagad tā cenšas bloķēt Ukrainas piekļuvi savām bagātībām, piemēram, oglēm, kuras cita starpā nepieciešamas arī pilsētu apgaismošanai. Ja Kremlim izdosies anektēt līdz šim okupētās Ukrainas teritorijas, un Rietumu izlūkdienesti prognozē, ka krievi to mēģinās izdarīt jau tuvākajos mēnešos, Kijiva uz visiem laikiem var zaudēt piekļuvi gandrīz divām trešdaļām savu ogļu atradņu.

Ukraina zaudētu arī daudzas citas bagātības, to skaitā dabasgāzi, naftu un retos metālus, kas ir būtiska augsto tehnoloģiju sastāvdaļa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu