Patīkamu telpu, braucēji un gājēji! • IR.lv

Patīkamu telpu, braucēji un gājēji!

5
Ieva Pastare. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Rīgas domes Veloinfrastruktūras nodaļas vadītāja Ieva Pastare jaunajā amatā cer Rīgu padarīt riteņbraucējiem un gājējiem draudzīgāku

Galvenā doma — virzīt un uzlabot situāciju, meklēt risinājumus, plānot veloinfrastruktūras attīstību un radīt patīkamu telpu mikromobilitātes lietotājiem. Tā Ieva Pastare paskaidro savu jauno amatu Rīgas domē. No 1. augusta pašvaldības Satiksmes departamentā izveidota jauna Veloinfrastruktūras nodaļa. Tajā strādās četri darbinieki, bet patlaban ir divi: Pastare un sociālajos tīklos ar progresīviem, atjautīgiem risinājumiem labu slavu guvušais jaunās paaudzes arhitekts Oto Ozols, kuru interesē pilsētplānošana un mobilitāte, citiem vārdiem, pārvietošanās kvalitāte pilsētā. 

Pastare līdz šim publiski bijusi mazāk zināma. Nopietna un mazrunīga, jaunā eksperte pastāsta, ka Rīgas Tehniskajā universitātē studējusi transportbūvju inženieriju. Šī tradicionāli par «vīriešu jomu» uzskatītā nozare viņu vienmēr interesējusi, jo ar to saistītas arī vecāku profesionālās gaitas. Jaunās ekspertes kursā augstskolā bijušas astoņas sievietes, kas uz studējošo kopskaitu — 40 cilvēkiem — ir visai labs rādītājs.

Tagad Pastarei, pēc profesijas ceļu inženierei, priekšā labs izaicinājums: pierādīt, ka Rīga var kļūt par braucējiem un gājējiem draudzīgu pilsētu, kas virzās tīrākas pārvietošanās virzienā un visiem kustības dalībniekiem ļauj priecīgi sadzīvot.

Ko nozīmē jēdziens «mikromobilitāte», ko Pastare sarunā lieto? Tā ietver personīgo transportu, kas nepārsniedz 350 kilogramus un kam nav nepieciešama vai vajadzīga minimāla energoapgāde, — velosipēdi, skrejriteņi, skrituļdēļi. «Arī iešana kājām. Pārvietošanās videi draudzīgā veidā,» saka Pastare. Līdzīgi kā daudzas Eiropas pilsētas, kas vēlas būt progresīvas, arī Rīga pievērsusies šim satiksmes aspektam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu