Rašisma simbola gals • IR.lv

Rašisma simbola gals

3
Aivars Ozoliņš

Okupācijas pieminekļa nojaukšana ir tikai epizode impērijas demontēšanā

Pusgada laikā pasaule mainījusies tik ļoti, ka Rīgā vairs nebūs pieminekļa padomju okupācijai. Šonedēļ Uzvaras parkā Pārdaugavā sākās tā nojaukšanas darbi. Nožogotajā «objektā» pirmdien iebrauca smagā tehnika, otrdien jau plēsa nost pieminekļa priekšlaukumu, sāka drupināt postamentu un nogāzt padomju karavīru statujas. «Process ir sācies,» informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Darbu grafiku dome neizpauž, tomēr jau pirmajās dienās paveiktais ļauj minēt, ka process būs straujš. Un jānovēl, lai līdz 15. novembrim, kad atbilstoši likumam jābūt novāktiem visiem ap 300 okupācijas varas simboliem Latvijā, tas nenotiek salūta, mūzikas un svinīgu runu pavadībā.

Nebūs arī lielā blīkšķa, kāds bija, piemēram, Skrundas lokatora gadījumā, kad tā uzspridzināšana 1995. gada 4. maijā ne tikai simboliski, bet arī praktiski pielika punktu okupācijas karaspēka aiziešanai. Pārdaugavas objekta demontētāji sprāgstvielas neizmantošot tāpēc, ka tas būtu bīstami, taču sanāk arī simboliski. Šā pieminekļa gāšana ir tikai posms impērijas demontāžas darbu virknē.

Bet par vēstures kontekstu atgādina nojaukšanas sākšanas laiks. Šonedēļ aprit pusgads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, kas aizdeva turbopaātrinājumu lēni pūstošās impērijas sabrukšanai. Otrdien svinējām Baltijas ceļu, kas 1989. gadā apliecināja baltiešu apņemšanos atgūt neatkarību un notika tieši 50 gadus pēc Molotova un Ribentropa pakta, kas Baltijas tautas nolēma brīvības un savu valstu zaudēšanai. Un šonedēļ savu Neatkarības dienu svin ukraiņi, kuru uzvara karā padarīs neatgriezenisku Krievijas impērijas norietu un fundamentāli mainīs drošības izkārtojumu Eiropā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu