Izdzīvot • IR.lv

Izdzīvot

Neatkarīgas Latvijas valsts pastāvēšana ir latviešu tautas interešu centrā. Foto — LETA
Roberts Rasums, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 4

Latvijas īstermiņa un ilgtermiņa intereses nosaka vēsturiskā pieredze

Frāzei «valsts interesēs» (raison d’ état) piemīt savdabīga, gluži vai mistiska daba. Tā prasa uz valsti skatīties kā uz pārlaicīgu, īpašu būtni ar savu saprātu un garu. 30 gadus pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas Latvija ir atgriezusies situācijā, kurā būtisku politiskās dienaskārtības punktu iezīmē izdzīvošanas jautājums. Pārdomas, kas rodas artilērijas zalvju atbalsīs no Ukrainas, liek paskatīties citādi ne tikai uz militāro drošību, bet arī uz Latvijas situāciju ilgtermiņā. 

Runāt par īstermiņa interesēm vienmēr ir vieglāk — tā ir refleksija par pēdējo dienu vai gadu notikumiem ar mērķi noteikt pareizāko reakciju uz tiem; ne velti lielākā daļa valsts politikas plānošanas dokumentu nepārsniedz piecu, desmit, varbūt 20 gadu robežu (piemēram, 2010. gadā apstiprinātā Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam). Lai arī šāds uzdevums prasa spēju abstrahēties no ikdienišķiem traucēkļiem un izvēlēties svarīgāko, gan sasniedzamie mērķi, gan soļi to panākšanai ir vairāk vai mazāk skaidri, to rezultāti — izmērāmi. 

Sarežģītāks uzdevums ir aplūkot «intereses» plašākā perspektīvā — ne tikai desmitgades vai ceturtdaļgadsimta, bet gadu desmitu, iespējams, pat simtu perspektīvā. Šādā kontekstā daudz lielāka loma ir izpratnei par vērtībām, identitāti un kultūru, meklējot piepildījumu vārdam «ilgtspēja», kas nepieciešams, lai nākamās paaudzes baudītu vismaz tikpat labus dzīves apstākļus, kādi tie ir šodien. Šādā kontekstā uz Latviju jāskatās ne tikai kā uz objektu, ko ietekmē dažādi apkārtējie faktori, bet arī kā uz subjektu, kas pati veido, ietekmē un pielāgo sev apkārtesošos procesus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu