Tiešs trāpījums • IR.lv

Tiešs trāpījums

7
Aivars Ozoliņš

Kremlis un opozīcija vienoti šausminās par iespējamo tūrisma vīzu liegšanu

Ierosinājums liegt Krievijas pilsoņiem tūristu vīzas Eiropas Savienībā satricinājis impērijas politisko struktūru no varas vertikāles spices līdz pat režīma opozīcijas «eiropeiskajām» pļavām. Sašutuma izvirdums ir jo negaidītāks tāpēc, ka šāds Eiropas mēroga aizliegums pašlaik diezin vai ir iespējams. Pret to iebilst Vācija, Francija, Nīderlande, arī Putina draugam Orbānam Ungārijā tas noteikti nepatiktu. Taču jau tikai piedāvājums par to diskutēt ir izraisījis tādu pretestību Krievijas «elitē», ka to nudien būtu vērts ieviest. Beidzot būtu trāpīts ar sankcijām, kuras tiešām sāp.

Latvija pārtrauca izsniegt vīzas Krievijas pilsoņiem uzreiz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā februārī. Bet no 4. augusta, kad līdz minimumam sašaurināja vīzu izsniegšanu arī humānos nolūkos, līdz šīs nedēļas sākumam Krievijas pilsoņiem izsniegtas tikai četras Latvijas vīzas. (Salīdzinājumam — līdz kara sākumam šogad bija izsniegts ap 11 000.) Sestdien Valsts prezidents Egils Levits aicināja anulēt uzturēšanās atļaujas un vīzas personām, kuras atbalsta Krievijas agresiju. Otrdien valdības koalīcija vienojās termiņuzturēšanās atļaujas atjaunot tikai izņēmuma gadījumos, bet pastāvīgās uzturēšanās atļaujas izsniegt tikai pēc valsts valodas eksāmena nokārtošanas. 

Taču vienā Šengenas zonas valstī izsniegta vīza ļauj ceļot visās, un pagājušo pirmdien Somijas premjerministre Sanna Marina pateica, ka «nav pareizi, ka tajā pašā laikā, kad Krievija Eiropā izvērš agresīvu, brutālu karu, krievi var dzīvot normālu dzīvi, ceļot pa Eiropu, būt tūristi». Dienu vēlāk Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa tviterī mudināja pārstāt izsniegt tūrisma vīzas Krievijas pilsoņiem: «Eiropas apmeklēšana ir privilēģija, nevis tiesības.»

Reakcija Maskavā bija kā uz kara pieteikšanu. Tas esot «nikns nacisms», padomju vara savulaik esot kļūdījusies, atļaudama igauņiem «privilēģiju dzīvot savā valstī». Bijušais prezidents Medvedevs uzbrēca «tantei no Igaunijas», ka viņas brīvība ir Krievijas neveiksme, nevis igauņu sasniegums. Putina preses sekretārs Peskovs apgalvoja, ka šāda attieksme pret Krieviju pēdējo reizi pieredzēta no nacistiskās Vācijas. Bet Putina galvenais propagandists Solovjovs piedraudēja, ka ES vīzu neizsniegšana varot likt Krievijai izdarīt «preventīvu kodoltriecienu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu