NBS pulkvedis: Jādod trieciens, kur krieviem vissāpīgāk • IR.lv

NBS pulkvedis: Jādod trieciens, kur krieviem vissāpīgāk

Ēriks Naglis. Foto - Edmunds Brencis

NBS Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks, pulkvedis Ēriks Naglis intervijā žurnālam Ir teic, ka ukraiņi varētu uzaudzēt savu kapacitāti, lai dotu galveno triecienu tur, kur krieviem būtu vissāpīgāk.

Runājot par Ukrainas spēku taktiku, kuru tie ietur jau kopš kara sākuma – pretinieka novājināšanu ar maziem, bet precīzi mērķētiem uzbrukumiem -, Naglis teic, ka Ukrainai diemžēl nav citu variantu. “Pat ar visu rietumvalstu palīdzību ukraiņi pašlaik nevarētu būt spējīgi visā šajā frontē — no Harkivas, gar Ukrainas austrumiem, Zaporižjas un Hersonas apgabalā — uzaudzēt kapacitāti plašam uzbrukumam,” saka militārists. Taču viņi varētu uzaudzēt kapacitāti, kad ir jāizšķiras, kur dot galveno triecienu, kur krieviem būtu vissāpīgāk. “Nav jābūt plašam uzbrukumam visā frontē, bet ir jāatrod kāds punkts, kas krieviem būtu vitāli svarīgs un ļoti sāpīgs. Ja šis galvenais trieciens gūst panākumus, ir efektīvs, var domāt par pakāpenisku savu teritoriju plašāku atbrīvošanu,” domā Naglis. Viņaprāt, ukraiņiem šobrīd būtu jākoncentrējas tieši uz to.

Pulkvedis ir bažīgs par Zaporižjas apgabalu: “Zaporižja šobrīd man izskatās kā bumba ar laika degli, vismaz pēdējās nedēļās tur atkal manāma krievu karaspēka pārvietošanās. Taču tur nenotiek aktīvas darbības.” Viņš norāda: “Ja krievi turpinās attīstīt uzbrukumu Krivijrihas virzienā, tad Zaporižjas apgabals uzreiz kļūs ļoti nozīmīgs un svarīgs, jo Krivijriha atrodas netālu. Zaporižja būtu svarīgs centrs, ko krievi centīsies ar laiku ieņemt. Pašlaik viņu kontrolē atrodas Zaporižjas atomelektrostacija.”

Vai ukraiņiem līdz ziemai izdosies atkarot okupētās teritorijas, Naglis ir skeptisks. Politiķu teikto viņš vairāk uzskata par retoriku, kas arī ir vajadzīga. “Tas ir labs darbs, ko Zelenskis un viņa birojs dara, jo ir jādod cerība saviem iedzīvotājiem, jāmēģina uzturēt pozitīvais. .. Taču šobrīd nevarētu teikt, ka ukraiņiem pietiek spēka līdz ziemai atbrīvot okupētās teritorijas.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu