Nav tāda tradicionālā teātra! • IR.lv

Nav tāda tradicionālā teātra!

4
Elmārs Seņkovs. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Režisors Elmārs Seņkovs kļuvis par Latvijas Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju un stāsta, kādu teātri veidos

Tas bija negaidīti! Jūlija sākumā Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba uz sarunu uzaicināja režisoru Elmāru Seņkovu un piedāvāja kļūt par teātra māksliniecisko vadītāju. Seņkovs šeit 11 gadu laikā iestudējis 16 izrādes, ieskaitot tādas augstu atzinību ieguvušas kā Ezeriņš, Antigone un Pūt, vējiņi! Veiksmīgi strādājis arī Valmieras Drāmas teātrī, Liepājas teātrī un Rīgas Krievu teātrī. 

Pēdējos gados Seņkovs bija izveidojis neatkarīgā teātra trupu esARTE ar jauno Leļļu teātra aktieru kursu. Viņš jau ilgus gadus māca jaunos skatuves māksliniekus, ir Latvijas Kultūras akadēmijas prorektors. 

Ar šo karjeras komplektu režisors nu pirmo nedēļu ir radošā līdera lomā Nacionālajā teātrī — darbs vēl tikai sākas, plāni taps. Kāpēc Seņkovs nolēma pieņemt šo darba piedāvājumu un ko piedāvās skatītājiem?

Kad 2020. gada janvārī dibināji neatkarīgo teātra apvienību esARTE, sacīji, ka kopā ar jaunajiem aktieriem pētīsi šodienas laikmetu un cilvēku. Tagad esi kļuvis par Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju — šis teātris nozīmē tradīciju. Kur radoši atrodies starp šīm divām plaknēm — laikmetīgo un tradicionālo?
Atceroties sajūtu, kāda man bija pirms trim gadiem, — tā, protams, bija citādāka nekā šodien. Mēs tad vēl nezinājām, ko piedzīvosim, kas priekšā. Tas, kas sekoja, izmainīja cilvēkus un visu situāciju. Esmu ļoti elastīgs, mainos. Pastrādājot neatkarīgajā platformā, daudz iemācījos un apguvu, bet mums nebija veiksmīgs laiks: pēc diviem mēnešiem sākās Covid-19, nedabūjām atsperties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu