Elles ugunīs • IR.lv

Elles ugunīs

Aimans al Zavahri teroristu propagandas videoierakstā no nezināmas vietas 2006. gadā. Foto — Scanpix
Džulians Bārnss un Ēriks Šmits, © The New York Times News Service

Amerikāņi likvidējuši teroristu organizācijas Al-Qaeda līderi Aimanu al Zavahri. Kā viņiem tas izdevās pēc vairāk nekā 20 gadu ilgas vajāšanas

Dzenot pēdas teroristu tīkla Al-Qaeda līderim Aimanam al Zavahri, amerikāņu izlūkdienesti nonāca pie būtiska atklājuma: izrādījās, ka 71 gadu vecajam vīrietim agros rītos neilgi pēc saullēkta patīk vienatnē lasīt uz savas slepenībā turētās mājas balkona. Tieši šādu ikdienas ieradumu atklāšana ir analītiķu izdevums, lai pēc tam uz to lēmumu pieņemšanā varētu paļauties Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadība. Al Zavahri gadījumā ilgā pasēdēšana uz balkona deva iespēju raidīt precīzu raķeti pa precīzu mērķi, neapdraudot nevienu citu cilvēku.

Al Zavahri bija viens no pasaulē visvairāk meklētajiem teroristiem. Amerikāņi viņu centās atrast jau kopš 2001. gada 11. septembrī notikušajiem terora aktiem, it īpaši pēdējā laikā, kad pēc agrākā līdera Osama bin Ladena nāves un pērn notikušās varas maiņas Afganistānā tieši al Zavahri oficiāli bija kļuvis par Al-Qaeda līderi.

Šajā pēdu dzīšanā tika piedzīvotas arī neveiksmes. Ieskaitot incidentu, kas 2009. gada nogalē notika amerikāņu militārajā bāzē uz dienvidiem no Afganistānas galvaspilsētas Kabulas — pašnāvnieka sprādzienā dzīvību zaudēja septiņi CIP aģenti, un to uzskata par vienu no asiņainākajām dienām aģentūras vēsturē. Uzbrucējs izrādījās dubultaģents, kas it kā darbojās CIP interesēs, bet patiesībā bija islāma ekstrēmistu grupējuma biedrs. 

Kad pagājušā gada augustā Taliban pārņēma varu visā Afganistānā, no turienes kopā ar citiem sabiedrotajiem savus spēkus atvilka arī izlūkdienesti. Tajā pašā laikā CIP neatteicās no sava mērķa iznīcināt al Zavahri, jo izlūki bija pārliecināti, ka šis terorists mēģinās meklēt jaunu patvērumu tieši Afganistānā. CIP vadība apsolīja Baltajam namam, ka šajā nemierīgajā valstī aizvien darbojas spējīgs informatoru tīkls, kas palīdzēs atrast ilgi meklēto teroristu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu