Melu magnāta bankrots • IR.lv

Melu magnāta bankrots

3
Nellija Ločmele

Ziņas pārāk sarūgtina vai uztrauc? Kā būtu ar viskija mēriņu pludenākam skatam uz pasauli?

Neraizējieties, neesmu pārkarsusi Arizonas svelmē un šī nav mana atbilde nervozajam mūsdienu pulsam — tikai vēstures citāts. Apmeklējot savas jaunās universitātes mediju muzeju, vitrīnā pamanīju radioaparātu, kura korpusā iekļauta glīta karafe ar glāzēm. Izrādās, pagājušā gadsimta vidū Amerikā kļuva populāri šādi radio, lai Otro pasaules karu izgājušo nāciju atveldzētu uzreiz vairākos veidos.

Kā par brīnumu, mūsdienās televizorus un interneta abonementus nepārdod komplektā ar sedatīviem. Kaut arī iespējas ar šo tehnoloģiju palīdzību cilvēkus satricināt un satracināt ir plašākas kā jebkad.

Aizvadītajā nedēļā tam bija skaļš apliecinājums — Ameriku pāršalca ziņa par vairāk nekā 45 miljonu dolāru sodu, ko zvērinātie piesprieda melu ziņu magnātam Aleksam Džonsam. Viņam tiesā nācās ieskatīties acīs vecākiem, kuru bērni gāja bojā Sendijhukas skolā pirms desmit gadiem — vienā no asiņainākajām apšaudēm ASV vēsturē. Džonss pēc traģēdijas murgoja, ka nekādas šaušanas nav bijis un tā esot valdības kampaņa, lai panāktu ieroču ierobežošanu. Kaut gan Džonsa biznesa impērija ar tautas apstulbošanu nopelnījusi milzu summas, tagad sazvērestības teoriju cepējs cenšas glābties, piesakot bankrotu un turpinot melot par savām finansēm. Protams, firmu nosaukumos viņš lepni atsaucas uz vārda brīvību. Taču šis spriedums atgādina, ka patiesība un taisnīgums nav tukša skaņa. Tiesa ir sadzirdējusi ģimeņu advokāta vienkāršo un skaidro lūgumu: «Apturiet melu monetizāciju.»

Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele ar Hamfrija stipendiju sākusi mācības Walter Cronkite School of Journalism Arizonā un raksta sleju no ASV.

Komentāri (3)

Sskaisle 11.08.2022. 04.25

Mani šokē mūsu sabiedrības gļēvums,samierināšanās. Lūk, tā doždj katrikadze esot laba žurnāliste. Bet Debess mīļā. Par krievu tiesībām,līgumiem un ko tik vēl nē viņa skandina acis nemirkšķinot,kamēr tieši tāpat viņa nekautrējas ASV prezidentu noniecināt vecuma dēļ un sludināt,cik slijti ir ASV, brīnums,ka nekliedza,cik labi ir Krievijā.

Es tiešām nespēju noticēt,ka Latvijas cilvēkiem ,vismaz daļai, šāda žurnālistika ir laba. Nekā citādi kā cilvēciskas pašcieņas trūkumu mūsu sabiedrībā es to nevērtēju.

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 11.08.2022. 04.20

Oi,man patīk iedzert,bet nu tagad nervu drapes,ne viskijs manā repertuārā.
Palūdzu dakterei,lai izraksta kaut ko stiprāku.
Vienmēr esmu bijusi ļoti liela Noras Ikstenas ktitizētāja,bet kad uzzināju,kas noticis,šausmīgi sāku raudāt.
Un tas Hermanis ar savu doāždj mani vārda visvistiešākajā nozīmē ir izsitis no sliedēm. Lūk,bezmiegs.

+1
0
Atbildēt

1

    not mii > Sskaisle 13.08.2022. 08.22

    skaislīt – nekad nav par agru atzīties savā debilismā. hermanim to arī nav viegli izdarīt, rains pateica, cik latvieši vērti – tas šiem, protams, nepatīk, – pat jefiņi cenšas uzgavilēt – Dievs svētī jefiņus. Tu jau zini Linkolna meitu – tā ieteica tētim uzaudzēt bārdu, a kāpēc latviešu tautas sirmtētiņam – viedajam Kartiņam – neviens neiesaka nokrāsot matus un uzlikt saulesbriles, lai naizskatītos pēc cērmes – darbi jau paši to apliecina?.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu