Edgars Linde, nošu pieraksta izveidotājs latviešu tautasdejām • IR.lv

Edgars Linde, nošu pieraksta izveidotājs latviešu tautasdejām

Edgaram Lindem tā šķita brīnišķīga iespēja — sakārtot notis dejotāju Dziesmusvētku repertuāram. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Vai vari palīdzēt ar kora notīm? Šādu jautājumu skaņu režisors, kordiriģents un komponists Edgars Linde saņēma no kolēģiem Mārtiņa Klišāna, Uģa Prauliņa un Agra Daņiļeviča, kuri gatavojās koncertuzvedumam Dziesma dejo, deja skan. Skatītāji to varēs baudīt Mežaparka Lielajā estrādē 5. un 6. augustā. Koncerts iecerēts grandiozs — ar 6000 dalībniekiem no Latvijas un ārvalstīm, kuri apguvuši gan tradicionālo Dziesmusvētku repertuāru, gan jaunradi. Ievērības cienīgs koncepts: pirmo reizi dziedātāji dejos un dejotāji dziedās.

Jauki, pieredzējušie dziesmu un deju svētku līderi varēja ķerties pie darba! Taču izrādījās, ka nav nošu! Kā tā? Gadu desmitiem dziedātāji un orķestri tās ieskaņojuši Dziesmusvētku deju koncertiem pēc klausīšanās principa — kā ierakstos skan iepriekš. «Kādiem kolektīviem jau bija notis, bet nebija vienotas sistēmas, kas pieejama bibliotēkās, lai var dziedāt lielais koris,» skaidro Linde. Viņš bibliotēkās atradis tikai nošu uzmetumus, pa vienam pantiņam. Turklāt pantiņi dažādās versijās atšķīrušies.

Viņam tā šķitusi brīnišķīga iespēja: sakārtot notis, lai tās ir gan konkrētā koncertuzveduma dalībniekiem, gan nākamajām paaudzēm, kas ieskaņos Dziesmusvētku repertuāru dejotājiem. «Apsēdos studijā, pēc dzirdes sāku rakstīt dziesmu notis,» Linde stāsta. Nav bijis grūti, jo «mani skolotāji no Dārziņskolas laikiem slīpējuši un strādājuši ar manām ausīm, pēc tam arī Mūzikas akadēmijā», pārliecinoši saka pieredzējušais profesionālis. Linde strādājis arī ar Maestro Raimondu Paulu un stāsta par viņa apbrīnojamo disciplīnu, vienmēr ļoti savlaicīgiem lūgumiem, ja gaidāms koncerts. 

Veidojot nošu un pantu pierakstus, Linde konsultējies ar dzejniekiem, folkloristiem, jo bijuši pārsteigumi. Piemēram, latviešu tautasdziesma Činku čanku Jura Vaivoda apdarē — tajā parādās vārds «ragadaegmess». Jūs nepārlasījāties! Izvērties vesels detektīvs, mēģinot sadzīt pēdas tā izcelsmei. Varbūt līvu vārds? Eksperti svārstījušies. «Beigās palikām pie varbūtības: tā ir vārdu spēle — apdziedāts vīrs ar lielu degunu. Lieldegunis no Kolkas raga.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu