Jācīnās, pat ja tas izklausās naivi • IR.lv

Jācīnās, pat ja tas izklausās naivi

23
Krists Auznieks. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Komponists Krists Auznieks audiovizuālajai performancei Klusums krīt, kas izskanēs Cēsu festivālā, radījis mūziku — veltījumu 200 Cēsu ebrejiem, kurus nogalināja 1941. gadā nacistiskās okupācijas laikā

Tie bija vēl citi laiki — pagājušā gada vasara, kad Krists Auznieks (30), pēc doktorantūras studijām Jeila Universitātē ASV pārcēlies uz Latviju, rakstīja skaņdarbu Klusums krīt. Interesenti to varēs noklausīties 12. augusta vakarā režisoru un scenogrāfu Kristas un Reiņa Dzudzilo veidotajā izrādē mežā, kurp apmeklētājus no Rožu laukuma Cēsīs nogādās autobuss. 

Auznieka un Dzudzilo tandēma veidotajā mākslas darbā ar kora Kamēr… balsu palīdzību skanēs ivrits un jidišs. Auznieks šo darbu rakstījis, gan domājot par tēmām, kas viņu intelektuāli saista vienmēr — mīlestību, laiku, pārlaicīgumu —, gan arī vēlējies, lai Latvijā atceras Cēsu ebreju kopienu, ko 20. gadsimtā iznīcināja nacistisko ideju pārņemtie. 

Neraugoties uz pandēmiju, kad daudzi koncerti nevarēja notikt, Jeilas doktoram Auzniekam pēdējos gados bijuši pirmatskaņojumi Eiropā, tiesa, ar vienu lielu mīnusu — nespēju ierobežojumu dēļ izbraukāt no ASV, lai būtu klāt. Tagad komponists ar vīru dzīvo Latvijā. Intensīvs radošais darbs turpinās: septembrī izskanēs jauns darbs Kremerata Baltica un pianista Georgija Osokina atskaņojumā, Auznieks ir arī rezidējošais komponists Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī — top viens liels jaundarbs un divi Latvijas pirmatskaņojumi. Būs arī mūzika filmai Toma Harjo režijā ar JRT jaunajiem aktieriem. Darbu latviešu laikmetīgās mūzikas jaunajam korifejam pasūtījis Zviedrijas Radio, Kanādas klasiskās mūzikas projekts un citi.

Laiki bija citi, kad Auznieks pirms gada sāka rakstīt skaņdarbu Klusums krīt — Ukrainā vēl nebija sācies pilna mēroga karš. Vai tas ietekmējis tēmas, par ko un kā komponists šodien raksta, un vai 20. gadsimta traģēdiju apjēgšana var palīdzēt tās pārvarēt šodien?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu