Zaudējam mežus un pļavas • IR.lv

Zaudējam mežus un pļavas

6
Foto — LETA
Gunita Nagle

Galvenais secinājums pēc Latvijā pirmo reizi veiktās dabas skaitīšanas: kritiski sliktā stāvoklī ir meži un pļavas, bet vislabākajā stāvoklī ir purvi, alas un atsegumi. Lai gan Latvija saņēmusi Eiropas Komisijas aizrādījumus par nepietiekamu darbu bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanā, atbildīgā ministrija nesteidzas valdībā iesniegt jaunus priekšlikumus situācijas uzlabošanai

Lai soli pa solim apsekotu 1,3 miljonus hektāru, dabas skaitītājiem bija nepieciešami pieci gadi — no 2017. līdz 2021. Šajā laikā viņi sīki izpētīja sešus dažādu veidu biotopus: mežus, purvus, pļavas, saldūdeņus, piekrastes kāpas un smiltājus, kā arī alas un atsegumus. Galvenais secinājums — 10% mūsu valsts teritorijas aizņem ES nozīmes biotopi jeb visas Eiropas dabas daudzveidībai svarīgas un tāpēc aizsargājamas dabas teritorijas. 

Piecu gadu laikā atklātas arī 52 jaunas sugas — 10 sēnes, septiņas sūnas, četri ķērpji un divas augu sugas. Daži jaunatklājumi ir retumi ne tikai Baltijas, bet arī Eiropas mērogā. Piemēram, piepe Skeletocutis chrysella ir iekļauta Eiropas apdraudēto sugu sarakstos. Visvairāk jaunatklājumu ir Gaujas Nacionālajā parkā.

Starp atklājumiem ir arī smaržīgais ancītis Agrimonia procera — ar īpatnēju smaržu apveltīts garš lakstaugs, kam patīk saulainas mežmalas. Bet tas drīz var atkal pazust no mūsu ainavas, jo dabas skaitīšanā konstatēts, ka dabiskās pļavas aptver tikai 0,7% Latvijas zemes un lielākoties ir zemā kvalitātē, savukārt mežu dzīvotnes ir izcirstas un tādējādi fragmentētas, bet tas traucē sugām pāriet no viena meža uz otru.

Apar un izcērt

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu