Uz kraujas kviešu laukā • IR.lv

Uz kraujas kviešu laukā

Vjačeslavs Golovčenko. Foto no privātā arhīva
Laura Dumbere

Neilgi pirms kara sākuma Vjačeslavs Golovčenko tika atzīts par labāko jauno agronomu Ukrainā. Šosezon novadījis sēju un kulšanu 15 000 hektāru platībā. Viņš zina, ko nozīmē audzēt maizi kara laikā un kas šobrīd notiek ar Ukrainas lauksaimniecības nozari kopumā

Video ar ukraiņu zemnieku traktoriem, kas sakabē velk krievu tankus, pavasarī mums visiem bija kā īsi smaida mirkļi bēdu tumsā. Par godu šim fenomenam Ukraina nesen izdevusi īpašu pastmarku. Diemžēl mēs vai ik dienu uzzinājām arī par Krievijas nolaupītiem vai ostu noliktavās bezcerīgi bojāejošiem Ukrainas graudiem un degošiem labības laukiem. Pasaulē briestot pārtikas krīzei, 22. jūlijā beidzot tika parakstīta vienošanās starp Ukrainas, Krievijas un Turcijas pārstāvjiem par Ukrainas graudu drošu izvešanu pa Melno jūru, tomēr jau nākamajā dienā Krievija veica nodevīgu raķešu triecienu pa Odesas ostu. 2. augustā no Odesas beidzot izbrauca pirmais kravas kuģis ar Ukrainas kukurūzas kravu. Taču tālākā ukraiņu graudu eksporta gaita nav skaidri paredzama. 

Aicināju uz sarunu agronomu Vjačeslavu Golovčenko, lai gūtu ieskatu par Ukrainas laukos un graudu noliktavās notiekošo. 

Vjačeslava specializācija ir augu fizioloģija — īpaša nozare, kas pēta augu hormonālo sistēmu. Jau otrajā studiju kursā viņu gribēja pieņemt darbā labākā lauksaimniecības zinātniskā laboratorija. Bet viņš, būdams agronoms trešajā paaudzē, zināja, ka savu profesiju var kārtīgi apgūt tikai uz lauka. «Agronoms ir kā ārsts, kurš mācās no pieredzes ar īstiem pacientiem,» skaidro Golovčenko. Viņa pacienti ir Ukrainas zeme un labība. Bet viņa sirdslieta ir lavandu audzēšana. 

Viņš šobrīd ir vadošais agronoms lielākajā Ukrainas pārtikas ražošanas holdingā MHP, kas audzē ne tikai labību, kukurūzu un saulespuķes, bet ir arī lielākais vistas gaļas ražotājs un eksportētājs Ukrainā. Golovčenko pārraudzītie lauki atrodas Voliņas apgabalā valsts ziemeļrietumos, kur nenorit aktīva karadarbība. Taču kara ietekme uz lauksaimniecību skaidri jūtama. Būdams nemitīgā kontaktā ar kolēģiem visā Ukrainā, viņš zina, kas notiek kara skartajās un okupētajās teritorijās. Jo maize aug visur. «Ukrainā vairāk nekā 70% valsts teritorijas aizņem aramzeme. Ja nemaldos, tas ir augstākais rādītājs pasaulē,» viņš lepni precizē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu