Izgāšanās • IR.lv

Izgāšanās

6
Aivars Ozoliņš

Kampaņa par ģimenes definēšanu parāda Kremļa vērtību iespaida robežas

Karš un gāzes rēķini it kā atstājuši ēnā iekšpolitiski un arī starptautiski svarīgu notikumu. Ir izgāzusies parakstu vākšana par «ģimenes definēšanu» Satversmē. Prokremliskās internacionāles pazīšanās kods Latvijā ne tuvu nav tik aktuāls, cik to mēģina iztēlot «tradicionālo vērtību» signalizētāji.

Lai notiktu tautas nobalsošana, bija jāsavāc vismaz viena desmitā daļa no iepriekšējās vēlēšanās balsstiesīgo skaita jeb 154 868 paraksti. Latvijas vīru biedrības iesniegto iniciatīvu, ko atbalstīja Nacionālā apvienība, Zaļo un Zemnieku savienība un daži margināli politiski veidojumi, gada laikā parakstīja tikai 57 600 vēlētāju, 3,7% no visiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem.

Šiem skaitļiem būs ilgtermiņā svarīga politiska nozīme. Tos varēs atgādināt, kad sevi par «konservatīvajiem» un «ģimenes vērtību» sargātājiem dēvējošie atkal piesauks, kā vienmēr darījuši, «tautu» vai vismaz «tautas vairākumu», kuru tie pārstāvot. Viņu «tauta» ir niecīgs Latvijas tautas mazākums.

Tiesa, maz cerību, ka šā sabiedrības šķelšanas ieroča vicinātāji paši atzīs, ka pārstāv patiesībā marginālu sabiedrības daļu. Iniciatīvas ierosinātājas biedrības virsaitis Dmitrijs Trofimovs pēc pārliecinošās izgāšanās pavēstīja, ka aprakstīt Satversmē ģimeni esot «pietiekami lielas» tautas daļas vēlme. Bet Asociācijas Ģimene vadītājs Rihards Kostigovs pat atļāvās apgalvot, ka šī esot bijusi visvairāk parakstu savākusī tautas rosinātā iniciatīva.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu