Būs barga ziema! • IR.lv

Būs barga ziema!

Marija Leskavniece

Nākamajā apkures sezonā ne tikai mājsaimniecības, bet arī uzņēmumus gaida nepieredzēts energoresursu cenu kāpums, kas īpaši smagi ietekmēs energoietilpīgās ražošanas nozares. Lai tiktu galā ar straujo pieaugumu, uzņēmumi gatavojas jau laikus, izvēloties ne tikai videi, bet arī maciņam draudzīgākus apkures veidus. Tomēr daudzi cer uz sistemātisku un pārdomātu valsts atbalstu, kas palīdzētu neuzkraut visu cenu kāpuma smagumu uz klientu pleciem. Ir Nauda uzdeva dažādu nozaru uzņēmējiem divus jautājumus par to, kā viņi gaida rudens un ziemas sezonu

  1. Kā gatavojaties gaidāmajam energoresursu cenu pieaugumam rudenī?
  2. Vai jūsu uzņēmumam pieejams valsts atbalsts? Vai grasāties to izmantot?


Stefans Jugels, 
AS Valmieras stikla šķiedra valdes priekšsēdētājs

1. Šobrīd dzīvojam nemitīgā energoresursu cenu pieaugumā, kas saistīts ar politiskajiem un ģeopolitiskajiem notikumiem pasaulē un Krievijas sākto karadarbību Ukrainā. Turklāt politisko enerģētikas eksperimentu un pseidoliberalizēto enerģijas tirgu rezultātā piegādātāji ar enerģijas biržu palīdzību ir radījuši oligopolu, kas vēl vairāk saasina cenu situāciju. 

Lai gan potenciālos riskus mazinām, laikus veidojot enerģijas iepirkuma portfeli vairākiem gadiem, mūsu izmaksas par gāzi un elektroenerģiju ir augušas piecas reizes. Kompensējot pieaugošos izdevumus, to vidū arī izmaksu kāpumu materiāliem, transportam un personālam, gada laikā vairākkārt nācies celt saražotās produkcijas cenu klientiem. 

Tajā pašā laikā visas izmaksas nevaram uzkraut uz klientu pleciem, tāpēc aktīvi turpinājām sākto darbu pie projektiem, kuru mērķis ir samazināt dabasgāzes un elektroenerģijas patēriņu uzņēmumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu