"Doždj" redaktors: Kad sabiedrība saņem informāciju, noskaņojums mainās • IR.lv

“Doždj” redaktors: Kad sabiedrība saņem informāciju, noskaņojums mainās

1
Krievijas TV kanāla "Doždj" galvenais redaktors Tihons Dzjadko. Foto - Kristīne Madjare

Neatkarīgais Krievijas telekanāls Doždj cenzūras dēļ martā atvadījās no skatītājiem, taču nule atsāka raidīt no Rīgas. Žurnāls Ir sarunājas ar Doždj galveno redaktoru Tihonu Dzjadko, kurš atzīst – viņš nezina, vai Krievijas iedzīvotāji gatavi iziet ielās pret režīmu, bet ir pilnīgi pārliecināts, ka sabiedrība spēj ietekmēt situāciju valstī. Ne velti Krievijas valdība ļoti uzmanīgi sekojot līdzi sabiedrības noskaņojumam, kas mainās, kad sabiedrība saņem informāciju. Žurnālistu uzdevums ir to sniegt pēc iespējas vairāk.

Vaicāts, kā redz dialoga iespējas ar Ukrainas iedzīvotājiem un vai jūt vainu viņu priekšā, Dzjadko atbild, ka ir liels vispārināšanas pretinieks: “Daudzi šobrīd runā par kolektīvo atbildību, bet es uzskatu, ka tā nav pareiza pozīcija. Vai tiešām atbildību par karu nes, piemēram, mana sieva Katja, kas pēdējo 20 gadu laikā, strādājot dažādos medijos un nodarbojoties ar cilvēku informēšanu, ir darījusi visu, lai šis karš nenotiktu?”

Dzjadko teic, ka zem kolektīvās atbildības sloga pakļūst cilvēki, kam šī nasta nemaz nebūtu jānes, turklāt kolektīvās atbildības princips atšķaida un noņem daļu atbildības no tiem, kuriem tā būtu jāuzņemas pilnā mērā: “Mēs ļoti labi zinām to vārdus, kas tiešām ir atbildīgi par karu, — Krievijas prezidents, valdība, aizsardzības ministrs un, protams, Krievijas propagandisti, kas patiesībā ir noziedznieki. Tie ir cilvēki, kas visus šos gadus kūra uguni šim karam.”

Vienlaikus žurnālists saprot aizvainojumu, arī naidu un ukraiņu nespēju sarunāties ar Krievijas pilsoņiem. Viņš gan arī zina, ka Doždj skatās daudz cilvēku Ukrainā, lai gan kopš 2017. gada šis kanāls Ukrainā bija bloķēts pēc tam, kad tas robežlīniju starp okupēto Krimu un pārējo Ukrainu kartē identificēja kā valsts robežu, tādējādi apšaubot Krimas piederību Ukrainai.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

Andris Eglitis42 15.08.2022. 00.02

Lasu “Ir”, skatos “Doždj”. Nu lēmums neizsniegt vīzas Krievijas cilvēkiem bez izvērtēšanas šokē. Pirmā reize, kad man kauns par savu Latviju. Nekur neatrodu kādu cilvēcīgu skaidrojumu. Par drošības apdraudējumiem izklausās, kā tāds mēģinājums slēpt savu provinciālismu. Tik nokļūt Krievijas turbonaidnieku avangardā?
Varbūt “Ir” kaut ko var izskaidrot?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu