Es pats spēju parūpēties par savu bērnu! • IR.lv

Es pats spēju parūpēties par savu bērnu!

Apkārtējo reakcijas uz Māri Rinkuli, garu un bārdainu vīrieti ar mazuli rokās vai ratiņos, bijušas dažādas. Daudziem acis iepletušās izbrīnā, savukārt jaunās māmiņas parasti uzsmaidījušas. Foto no personīgā arhīva
Agra Lieģe-Doležko, speciāli Ir

Paredzams, ka arī Latvijā drīz sāks īstenot jauno ES direktīvu par bērna kopšanas atvaļinājuma obligātu izmantošanu abiem vecākiem. Par to, ko viņiem iemācījis un devis ar mazuļiem pavadītais laiks, stāsta divi tēvi — Māris Rinkulis un zviedrs Hanness Tordengrens

Lai gan bērna kopšanas atvaļinājums Latvijā arī līdz šim ir bijis pieejams abiem vecākiem, tēvi to faktiski izmantojuši reti. Lielākoties uz gadu vai 18 mēnešiem atvaļinājumā dodas mātes, kas, protams, darba tirgū neveicina vienlīdzību starp sievietēm un vīriešiem un būtiski samazina tēva izredzes līdzvērtīgi iesaistīties bērna aprūpē. 

Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem paredz, ka Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs tiks ieviesta tā dēvētā «obligātā kvota» jeb otram vecākam nenododamā apmaksātā bērna kopšanas atvaļinājuma daļa. Tie būs divi mēneši no apmaksātās atvaļinājuma daļas. Tos nevarēs nodot otram vecākam vai pabalstu saņemt, vienlaikus strādājot. Vienkārši runājot — parasti visu bērna kopšanas atvaļinājumu izmantoja bērna māte, taču tagad divi mēneši no šī atvaļinājuma būs jāizmanto arī tēvam.

Fundamentālas pārmaiņas sabiedrībā var notikt tikai ilgtermiņā. Taču jau šobrīd ir tēvi ar bagātīgu un neaizvietojamu pieredzi, kas iegūta, izmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu. Ko tā devusi pašiem tēviem un viņu ģimenēm?

Līnas tētis

Māris Rinkulis ir ārsts rezidents ģimenes ārsta praksē un bērna kopšanas atvaļinājumā devās, kad viņa un sievas Rutas meitai Līnai bija 4,5 mēneši. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu