Galvenais ir cilvēks • IR.lv

Galvenais ir cilvēks

1
Auseklis Baušķenieks. Pikets (1993). Foto no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja arhīva
Veronika Viļuma

Izstādē Laikmetu vizionārs. Auseklis Baušķenieks var pamanīt, kā daļa no mākslinieka nākotnes scenārijiem pārtapuši mūsdienu realitātē

Ausekļa Baušķenieka (1910—2007) darbus var pazīt uzreiz. Meistarīga ņirboši punktota glezniecība, pasteļtoņos ieturēts kolorīts. Gleznas, kurās dzīva fantāzija mijas ar trāpīgiem, ironiskiem ikdienas vērojumiem, padarījušas viņu par vienu no savdabīgākajiem 20. gadsimta latviešu māksliniekiem. 

Daudziem grāmatplauktos vēl būs saglabājies 1990. gadā izdevniecības Liesma izdotais Baušķenieka reprodukciju albums, kas pirmoreiz ļāva tuvāk iepazīt padomju gados neērtā mākslinieka darbus. Taču ne šī albuma, ne krietni apjomīgākā un kvalitatīvākā pirms četriem gadiem Neputna klajā laistā izdevuma pārlapošanu nevar salīdzināt ar Baušķenieka darbu aplūkošanu dzīvē. Līdz septembra vidum tas iespējams izstādē Laikmetu vizionārs. Auseklis Baušķenieks Latvijas Nacionālā mākslas muzeja labajā spārnā, kas izstāžu zāles Arsenāls rekonstrukcijas laikā atvēlēts pagājušā gadsimta otrās puses mākslinieku izstādēm.

Baušķenieka izstāde norit paralēli muzeja lielākajam šāgada notikumam — Vilhelma Purvīša jubilejas retrospekcijai, un jāatzīmē, ka tieši izcilais ainavists licis pamatus Baušķenieka zīmēšanas un pasteļglezniecības iemaņām.

Kuratore Agnese Zviedre Baušķenieka darbus sarindojusi ne hronoloģiski, bet gan ļaujot tiem plūdeni pāraugt no vienas tēmas citā. Ekspozīcija sākas ar pašportretiem un cilvēka kā indivīda vērojumu. «Pašportrets aiz stikla ļauj atcerēties nesenos epidemioloģiskos ierobežojumus. Vienpatis, brīnišķīgs darbs, parāda, cik katrs no mums var būt vientuļš, ka tā ir daļa no cilvēka dzīves,» vedot cauri izstādei, Zviedre uzsver Baušķenieka daiļrades nezūdošo aktualitāti. Tomēr savu interpretāciju viņa ekspozīcijā nedemonstrē, aicinot katru «saskatīt darbos dažādos līmeņus un informāciju, atrast savu vēstījumu». No ļoti personiskas, intīmas ieskatīšanās cilvēka iekšējā pasaulē izstāde turpinās ar stāstiem par cilvēka dzīves gājumu, darbu, lomu ģimenē un sabiedrībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu