Kā tad bez Lidmašīnām! • IR.lv

Kā tad bez Lidmašīnām!

Īpaši šai turnejai radīta Latvijas mūzikas biznesa mērogam grandioza skatuves konstrukcija, kuras uzsliešanas darbi Jelgavā noritēja aptuveni nedēļu, iesaistot ap 90 cilvēku. Foto — Krists Luhaers
Jānis Žilde, žurnālists, mūzikas kritiķis

Grupas Prāta vētra koncerttūre Gads bez kalendāra — vērienīgs turnejas sākums dzimtajā Jelgavā

Neraugoties uz spraigo konkurenci šajā pēcpandēmijas vasarā, kad pasākumu kalendārs ir blīvs un piesātināts ar dažādiem festivāliem un koncertiem, Jelgavas poproka kvartets Prāta vētra joprojām par publikas interesi sūdzēties nevar. Jaunā studijas albuma, precīzāk — koncertfilmas Gads bez kalendāra, turnejas atklāšanas koncerts dzimtajā Jelgavā, Lielupes pļavā, sestdien, 23. jūlijā, pēc četru gadu pauzes pulcēja vairāk nekā 20 tūkstošus cilvēku, to skaitā aptuveni 500 Ukrainas bēgļu, kuriem ieeja bija bez maksas. Vairāki simti, varbūt tūkstoši interesentu, galvenokārt jelgavnieku, koncertu vēroja gan pie Jelgavas pils, gan uz ūdens laivās, kuteros un jahtās.

Grupas videodepertamenta vadītājs, ambiciozais bungu vīrs Kaspars Roga kopā ar gaismu režisoru Aināru Pastaru īpaši šai turnejai radījuši Latvijas mūzikas biznesa mērogam grandiozu skatuves konstrukciju, kuras uzsliešanas darbi Jelgavā noritēja aptuveni nedēļu, iesaistot ap 90 cilvēku. Jau tuvojoties pasākuma teritorijai, skatam pavērās milzīga taisnstūra konstrukcija — neliels, bet iespaidīgs videoekrānu debesskrāpis, gar kura malām sastādīti četri metāla konstrukciju stabi ar ekrānu un skandu ķekariem. Labākais skaņas baudījums šādos koncertos ir aptuveni 100 metru rādiusā no mūziķiem, taču arī tālāk stāvošie, it īpaši ģimenes ar maziem bērniem, no kuriem daži koncerta vidū jau saldi čučēja uz izklātajām sedziņām, visu varēja dzirdēt, bet galvenais — arī redzēt uz visām debess pusēm pavērstajos ekrānos.  

Skatuves scenogrāfija vizuāli pielāgota koncertfilmai, un dažām albuma dziesmām radīti papildu elementi, piemēram, Japānas kultūras iedvesmotā kopdziesma ar TautumeitāmTur, kur Dieva kamanas slīd — izskanēja zem ziedošiem sakuru zariem, savukārt albuma tituldziesmas laikā virs skatuves parādījās milzīga sarkana telefona klausule, tieši tāda kā uz plates vāka.

Kā īpašais viesis ar 30 minūšu programmu pieaicināts Jānis Šipkēvics un viņa projekts Shipsea, viņš kopā ar domubiedriem izpildīja dziesmas no sava nesen izdotā soloalbuma. Uz skatuves kāpa arī jaunā dziedātāja Gabriēla Zvaigznīte, kas prasmīgi izdziedāja Aminatas, Kristīnes Pāžes un pat reperes Ūgas partijas. Gabriēlai šajā koncertā bija trīskārša slodze, trīs tērpu maiņas — viņa uzstājās ar Šipkēvicu, tad dziedāja fona vokālu Prāta vētrai un pa vidu pat paspēja pārģērbties, lai cēli izietu skatuves centrā kopā ar Tautumeitām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu