Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Daudzviet Eiropā turpina plosīties plaši mežu ugunsgrēki, ieskaitot Kanāriju salu Tenerifi un Slovēniju pie Itālijas robežas, bet Grieķijas Lesbas salā notika gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu evakuācija. Pagājušajā nedēļā plašs ugunsgrēks sākās arī ASV Kalifornijas štatā pie Josemitu Nacionālā parka, kur varas iestādes lika evakuēties ap 6000 iedzīvotāju. Savukārt Sočos sestdien nolija 90% mēneša normas, ūdens straumes aizskaloja desmitiem auto, ir viens bojā gājušais. Attēlā: sadeguši saulsargi un pludmales krēsli Veteras ciemā Lesbas salā. Foto — Scanpix

Ukrainas spēki virzās uz priekšu Hersonas apgabalā, kaut arī «soli pa solim», kā saka prezidents Volodimirs Zelenskis. Tas samazina Krievijas uzbrukumu intensitāti ziemeļaustrumos. Ukraina cer šonedēļ sākt graudu eksportu pa jūru, kā paredz ar ANO starpniecību piektdien noslēgtā vienošanās. Eiropas Savienība (ES) piešķīrusi Ukrainai aizdevumu viena miljarda eiro apmērā, paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Eiropas Centrālā banka pagājušajā nedēļā pirmo reizi pēdējos 11 gados palielināja bāzes procentlikmi. Tas nozīmē, ka aizņemšanās kļūs dārgāka. Lēmums atsauksies, piemēram, uz hipotekārajiem kredītiem.

Gazprom pirmdien paziņoja, ka samazinās gāzes plūsmu pa cauruļvadu Nord Stream 1 uz Vāciju līdz 20% no maksimālās jaudas, un kā iemeslu nosauca turbīnas remontu.


Eiropas Savienības dalībvalstis otrdien vienojās par ārkārtas plānu dabasgāzes taupīšanai, lai mazinātu Krievijas gāzes piegāžu iespējamas pilnīgas pārtraukšanas ietekmi. Plāns paredz, ka ES dalībvalstis no šā gada 1. augusta līdz nākamā gada 31. martam brīvprātīgi samazinās dabasgāzes patēriņu par vismaz 15% salīdzinājumā ar vidējo patēriņu iepriekšējā piecu gadu periodā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu