Vectēvs priecātos • IR.lv

Vectēvs priecātos

Liāna Vikmane (pa kreisi), Rihards Iekļavs un Agnis Vikmanis, SIA Baltic Seaberry īpašnieki un vadītāji. Foto — Ieva Salmane
Aivars Kļavis, speciāli Ir

Pirms desmit gadiem brālēni Agnis Vikmanis un Rihards Iekļavs mantotajā zemē iestādīja pirmos smiltsērkšķus. Desmit gadu laikā Baltic Seaberry kļuvis par veiksmīgu eksporta uzņēmumu, kas apstāda 30 hektārus un saražo 350 tonnas oranžā vitamīnsmukuļa gadā

Ja latvieši uzņemtu romantisku filmu, līdzīgu tām vācu, kurās stipra un veiksmīga itāļu ģimene Toskānas pakalnos laiž skatu pāri satriecošajiem vīnogulājiem, Agnis un Liāna Vikmaņi un Rihards Iekļavs labi derētu par vietējo ekvivalentu. Visskaistākos kadrus Sējā un Krimuldā, kur plešas viņu uzņēmuma Baltic Seaberry lauki, varētu uzņemt augustā: smiltsērkšķis ir oga ar raksturu, bet ļoti skaista, instagramīga — spoži oranžu, gludu apvalku. 

Kad pēc 2009. gada ekonomiskās krīzes brālēni Agnis un Rihards kādu dienu sazvanījās, abi saprata, ka ir uz vienas nots: jāliek kopā zināšanas un vectēva mantotajā zemē jāattīsta lauksaimniecības bizness! Agnis ilgus gadus bija strādājis lielās kompānijās par iepirkumu speciālistu un zināja savu lietu starptautiskā līmenī. Rihards — nodarbojies ar lauksaimniecību simtos hektāru. Ģimenes biznesa sākšanai vērtīgas zināšanas bija arī Agņa sievai Liānai — finanšu jomā. Tā viņi nolēma, ka — sākumā piesardzīgi, tikai vienā hektārā — iestādīs smiltsērkšķus. Bija izpētījuši, ka krūms nav vienkāršākais, ar ko strādāt lauksaimniecībā, varbūt pat gluži otrādi. Taču viņiem patika izaicinājumi, bija gatavi mācīties un ienirt vitamīnu superogas pasaulē. 

Uzņēmumu nodibināja 2012. gadā, kad smiltsērkšķa popularitāte Eiropā un arī Latvijā uzņēma apgriezienus: pateicoties C vitamīnam, magnijam, dzelzij, kalcijam, polifenoliem un citām vērtīgām vielām, tam pārtikas ražošanā un farmācijā ir pulks interesentu. Desmit gadu smaga un rūpīga darba, un Latvijā audzētās ogas nu ir pieprasītas septiņās Eiropas valstīs, kā arī Kanādā. 

Sākuši smiltsērkšķa audzēšanu kā lauksaimniecības biznesu, Baltic Seaberry jau otro gadu arī paši ražo — 2020. gadu, kad pasaulei pāri vēlās Covid-19 sērga, viņi izmantoja, lai atvērtu ogu attīrīšanas un pārstrādes ražotni Raganā, kurā investēja gandrīz vienu miljonu eiro. Šeit ir Baltijai unikāla Buhler Sortex FA1 iekārta, kas novāktās ogas pārvērš vērtīgā eksporta produktā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu