Kallasa neatlaiž grožus • IR.lv

Kallasa neatlaiž grožus

3
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa (centrā) ar 14 jaunās valdības ministriem. Foto — Scanpix
Urmass Jāgants Tallinā, speciāli Ir

Reformu partijas līderei Kajai Kallasai izdevies noturēties premjerministres amatā, izveidojot jaunu trīs partiju koalīciju. Taču cena par to ir augsta

Pirmdien pēcpusdienā amatā stājās jaunā Igaunijas valdība — pēc mēnesi ilgām sarunām premjerministrei Kajai Kallasai izdevās piesaistīt jaunus koalīcijas partnerus no konservatīvās Tēvzemes un sociāldemokrātiem. Tas dod cerību Reformu partijai noturēties līderpozīcijās līdz pat martā gaidāmajām vēlēšanām. Taču šis prieks nebūs lēts. Visticamāk, jaunās koalīcijas trūkumi kļūs tikai spilgtāki, kad tuvāk nāks skarbais rudens un ziema.

Jau brīdī, kad Kallasa jūnija sākumā atlaida pusi valdības, izmetot laukā Centra partijas ministrus, bija skaidrs, ka cena par viņas palikšanu amatā tikai pieaugs. Patiesībā nebija nekādu garantiju, ka viņa neattapsies opozīcijā. Klīda baumas, ka Centra partija tīšām sašūpojusi valdību, lai panāktu savu ministru atlaišanu, un jau aizmuguriski vienojusies ar vecajiem draugiem no Tēvzemes un EKRE, ar ko kopā Centra partijas līderis Jiri Ratass veidoja iepriekšējo valdību. 

Taču Kallasai nebija izvēles — uz Centra partijas bezprecedenta lēmumu meklēt pie opozīcijas partijām balsis, lai paceltu ģimenes pabalstu, vajadzēja reaģēt. «Balsis par šo politisko vienošanos atšķiras no pašreizējās koalīcijas sastāva, un tas nozīmē, ka es vairs nevadu šo koalīciju,» toreiz situāciju komentēja Kallasa.

Reformu partija nevarēja balsot par pabalstu pacelšanu, jo iepriekš to jau bija noraidījusi kā pārāk dārgu pašreizējām budžeta iespējām. Kļuva skaidrs — koalīcija faktiski vairs nepastāv. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu