Katrīna Kūma, karsēju trenere • IR.lv

Katrīna Kūma, karsēju trenere

Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

«Latvijā tā ir jauna lieta, pie mums nevar atnākt cilvēks ar 10 gadu pieredzi,» saka komandas RTU Cheer trenere Katrīna Kūma. Šim sportam pievēršas ne tikai vingrotāji, bet arī, piemēram, koristi. «Ar darbu un neatlaidību viss iespējams — ir meitenes, kas pāris gadu laikā kļūst par vienām no manām labākajām «lidotājām».»
Foto no privātā arhīva

Latvijā viņiem konkurentu pagaidām nav. Tā par vienīgo profesionālo karsēju komandu valstī RTU Cheer saka šāgada Eiropas čempionu trenere Katrīna Kūma. Viņa ir šī sporta (tieši tā — sporta, nevis dejošanas ar skanīgiem saukļiem un pušķīšiem!) celmlauze Latvijā.

Katrīna rāda video ar RTU Cheer uzstāšanos pasaules čempionātā Atēnās, no kura nesen pārvests zelts. Komandā drīkst būt 16—24 sportisti, priekšnesumam jāilgst divas minūtes un 15 sekundes, un ir jāparāda konkrēta programma. Vispirms ir 20 sekunžu ievads — «čantings» ar plakātiem un saukļiem. Tam seko divu veidu akrobātikas daļas un pacēlieni. «Jo mazāk cilvēku ir apakšā un vairāk vienlaikus var dabūt gaisā, jo labākus punktus iegūst.» Pēc tam komanda virzās uz piramīdas daļu un brīvajiem metieniem, līdz nobeigumā ir partner stunt — meiteni uz abām vai vienas rokas ceļ viens puisis. Tie ir vieni no sarežģītākajiem elementiem, saka trenere. «Jebkurai kustībai ir pamatojums — trenera izrēķināti punkti, uz ko mērķējam. Mums vajag ļoti daudz tehnikas un bišķīt veiksmes, lai izdotos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu