Noguruma pazīmes nav manāmas • IR.lv

Noguruma pazīmes nav manāmas

2
Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs un EK viceprezidents Valdis Dombrovskis pēc valstu pārstāvju kopējas fotografēšanās, noslēdzoties divas dienas ilgušajai konferencei Lugāno. Foto — Scanpix
Pauls Raudseps

Bijusī vēstniece Ukrainā Argita Daudze par topošiem plāniem atjaunot Ukrainu pēc kara un par izmaiņām, kas pēc Maidana ļāva izrādīt Krievijai spēcīgu pretestību

Argita Daudze: «Maidanā viņi izvirzīja lozungu par Eiropas vērtībām un Ukrainu Eiropā, un viņi to domāja nopietni. Tagad arī Eiropa to ir uztvērusi nopietni.»
Foto no privātā arhīva

Mariupole un Severodonecka pārvērstas drupās, pa visu valsti iznīcinātas ēkas, tilti, rūpnīcas un noliktavas, un katru dienu pienāk ziņas par jauniem Krievijas raķešu postījumiem. Pašlaik ukraiņiem nepieciešami ieroči, lai apstādinātu šo bezjēdzīgo destrukciju, taču pēc kara beigām viņiem vajadzēs milzīgus naudas līdzekļus, lai atjaunotu sagrauto. Par to jau sāk domāt. 4. un 5. jūlijā Lugāno pilsētā Šveicē notika Ukrainas atjaunošanas konference, kura sākotnēji bija iecerēta kā piektā Ukrainas reformu konference, bet tās mērķi neizbēgami mainījās pēc Krievijas uzbrukuma.

Ir turpina intervēt speciālistus, kas izskaidro gan karā notiekošo, gan tā plašāku ietekmi un iezīmē nākotnes scenārijus. Pirmdienas pēcpusdienā izvaicājām pieredzējušo Latvijas diplomāti Argitu Daudzi, kura 2011.—2015. gadā bija vēstniece Ukrainā, bet tagad ir Saeimas priekšsēdētājas ārlietu padomniece un kopā ar Ināru Mūrnieci piedalījās Lugāno konferencē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu