Ukrainas kara balsis. Arvien vairāk iesauc armijā • IR.lv

Ukrainas kara balsis. Arvien vairāk iesauc armijā

Ik dienu ap 100 cilvēku Ukrainas galvaspilsētā apgūst kaujas mediķu kursu. Foto — Scanpix
Mārtiņš Galenieks

Ceļš no Kijivas līdz Rīgai ar lidmašīnu pirms pāris gadiem aizņēma nedaudz vairāk par stundu. Tad, pēc Ryanair lidaparāta piespiedu nosēdināšanas Baltkrievijā, lai arestētu opozīcijas pārstāvi, Eiropas aviokompānijas pārstāja lidot virs šīs valsts, un ceļš prasīja jau stundu un četrdesmit minūtes. Bet pirms nedēļas žurnālistam Volodimiram Birjukovam nokļūšana no Kijivas uz Rīgu aizņēma gandrīz trīs dienas.

«Virs Ukrainas civilās lidmašīnas kopš februāra beigām nelido vispār, tāpēc līdz Varšavai bija jābrauc ar vilcienu,» viņš stāsta. «Taču arī vilcienu ātrums kara laikā tiek ierobežots, un brīžos, kad maršrutā izsludina gaisa trauksmi, tam jāapstājas pavisam. Tāpēc brauciens no Kijivas līdz Pšemislai Polijā man aizņēma 16 stundas. Kad ierados tur, biju nokavējis tālāko vilcienu, un nācās meklēt autobusu, lai paspētu uz lidmašīnu Varšavā. Karš ceļu ir padarījis ļoti ilgu.»

Turklāt, lai drīkstētu izbraukt no valsts, Volodimirs veselu mēnesi kārtoja dokumentus. Bija jāsaņem īpaša Kultūras ministrijas atļauja, jo 18—60 gadus veciem vīriešiem kara laikā ir aizliegts pamest valsti. Izņēmums ir invalīdi, trīs un vairāk bērnu tēvi un vēl dažas no militārā dienesta atbrīvotas iedzīvotāju grupas. Kopš neilga laika ekonomikas veicināšanai izbraukšana atļauta arī tālbraucējiem šoferiem, kas pirms tam bija liegta, stāsta Volodimirs. 

«Tāpēc, kad tuvojāmies Polijai un vagonā ienāca robežkontrole, ieraudzījuši mani, viņi uzreiz bija klāt,» viņš saka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu