Jāvēdina! • IR.lv

Jāvēdina!

2
Nellija Ločmele

Starts dots, šonedēļ sākas Saeimas kandidātu sarakstu iesniegšana. Nav tik viegli vienā teikumā pateikt, par ko būs šīs vēlēšanas. Atšķirībā no pamatīgā izbīļa pirms četriem gadiem, kad draudēja no oligarhu paliekām, Saskaņas un populistiem sastiķēts vairākums, šogad uz pandēmijas un kara fona stresa līmenis šķiet tīri ciešams. Pati dzīve uzskatāmi parādījusi, cik nopietna ir politiskā izvēle — krīzē ministriem burtiski jālemj par cilvēku dzīvībām, tātad tieši tik augsta latiņa jāuzliek Saeimas kandidātiem.

Kas var noiet greizi? Pašlaik bīstamākā šķiet iespēja, ka pārāk daudzi neaizies līdz urnām, tāpēc 5% barjerai pārvelsies sīkpartiju planktons un parlaments būs sadrumstalots. Taču, ja nopietnu pretendentu netrūks ne pieredzējušo, ne jaunpienācēju vidū, tad jēdzīgu valdību varēs izveidot, pat ja opozīcija atgādinās krāmu tirgu.

Viens svarīgs jautājums — kā balsos krievvalodīgie pilsoņi? Par to liek aizdomāties arī ļoti apjomīgs pētījums, kurā izpreparētas krievu domas par karu Ukrainā un ar to saistītiem jautājumiem par patriotismu, Latvijas drošību un nākotni. Aptauja atklāj diezgan ievērojamu putinistu skaitu, kas mierīgi noskatās Ukrainas okupācijā, par objektīviem uzskata Kremļa propagandas kanālus un murgo par fašisma atdzimšanu Latvijā. Par laimi, tas ir mazākums, turklāt daļa nemaz nav Latvijas vēlētāji. Taču viņi šeit dzīvo. Fiziski tepat blakus, bet prātā — padomju pagātnes dvingā, kuru vadonis Putins tirgo kā nākotnes aromātu. Ejot balsot, tas jāpatur prātā. Varbūt par to ir šīs vēlēšanas — par skaidru skatu nākotnē un brīvu, izvēdinātu publisko telpu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu