Apdzēst gruzdošo • IR.lv

Apdzēst gruzdošo

Ilustrācija — Vecteezy.com
Alise Zita Zeidaka

Nedēļas nogalē Siguldā notiks mentālās veselības un mūzikas festivāls Ogle. Ir svarīgi runāt par garīgās veselības problēmām, uzsver psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis

Ik gadu Latvijā pašnāvība ir biežāks nāves cēlonis nekā transporta nelaimes gadījumi. Piemēram, pērn sev dzīvību atņēmuši 253 cilvēki, bet autonegadījumos bojā gāja 165. Iepriekšējos divos gados pašnāvību skaits Latvijā bijis vēl lielāks — 2020. gadā dzīvību šādā veidā zaudējuši 297 cilvēki, bet 2019. gadā — 288. «Cik bieži redzam reklāmas par drošu braukšanu, salīdzinot ar to, cik bieži runājam par mentālo veselību? Krietni mazāk,» sarunu skarbi iesāk RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis. 

8. un 9. jūlijā Siguldas pils kvartālā iekvēlosies mentālās veselības un mūzikas festivāls Ogle. Šo notikumu izlolojusi Cepurīšu ģimene, kura pēc dēla un brāļa Māra zaudējuma nolēma rīkoties, ļaujot citiem ieraudzīt izeju no garīgās veselības problēmu purva. Lai lauztu temata neērtuma un nopietnības stigmu, līdzās dažādiem izglītojošiem pasākumiem, lekcijām un darbnīcām apmeklētāji varēs baudīt arī mūziķu koncertus, to vidū reperis ansis un Arturs Skutelis, un pat uztaisīt tetovējumu. Arī Ernestu Pūliņu-Cini varēsit sastapt festivālā — viņš vadīs sarunu par cilvēku piedzīvotajām veiksmēm un neveiksmēm terapijā. 

Psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis: «Viens no būtiskākajiem mentālās veselības problēmu ārstēšanas uzdevumiem: iemācīt pacientam just atbildību un rūpēties par sevi.»
Foto no privātā arhīva

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu