Par zvaigznēm un asinssūcējiem • IR.lv

Par zvaigznēm un asinssūcējiem

1
Elvisa Preslija lomā aktieris Ostins Batlers. Foto — Courtesy of Warner Bros. Pictures
Kristīne Simsone

Ambīcijas un melanholija — jaunais biogrāfiskais kinoeposs Elviss

Nav nekā labāka par šovbiznesu — pēc mūzikla Elviss (Elvis) noskatīšanās nāk prātā par klišeju kļuvusī melodija, ko 40. gados sarakstīja slavenais amerikāņu komponists Ērvings Berlins. Šīs frāzes ietilpība un spēja attēlot mīlas un naida attiecības šovbiznesā ar gadiem ir tikai augusi, raksturojot arī filmā redzamās attiecības starp Elvisu Presliju (Ostins Batlers) un viņa menedžeri pulkvedi Tomu Pārkeru (Toms Henkss). Uzņemta kā notikumu vērotāja Pārkera atstāsts, filma seko Elvisa Preslija dzīvei, sākot no mūziķa atklāšanas brīža un līdz pat nāvei. 

Skaļa, daudzveidīga, brīžam pat kakofoniska, filma iemieso visas raksturīgākās režisora Baza Lurmena rokraksta komponentes: dinamiskas kameras kustības plašās panorāmās, piesātinātas krāsas un dramatiskas mizanscēnas. Līdzīgi kā viņa Mulenrūžā (Moulin Rouge!, 2001) un Lieliskajā Getsbijā (The Great Gatsby, 2013), arī Elvisā aiz vizuļojošajām starmešu gaismām un skatuves regālijām slēpjas traģēdija. 

Taču negaidīta ir filmas sakabe ar mūsdienām: konservatīvo tikumības uzraugu policejiskā attieksme pret līdzcilvēku ķermeņiem un demokrātiju (gluži kā patlaban ASV) atgādina 20. gadsimta 60. gadu beigas, kad nepilna gada laikā tika noslepkavoti politiķi, brāļi Kenediji un pilsonisko tiesību kustības aktīvists Mārtins Luters Kings.

Darba zirgs

«Gorīgais puika,» tā Elvisu filmā sauc Pārkers, kura veidolā Henksu sazīmēt dažbrīd ir grūti: aktieris dāsni apkarināts ar dažādiem protēžu grima elementiem. Jaunais Preslijs 50. gadu konservatīvo balto amerikāņu publiku šokē ar tolaik segregētajā vidē neredzētām, dinamiskām gurnu un kāju kustībām, ko pa daļai iedvesmojuši melnādainie ritmblūza mākslinieki, pa daļai — reliģisku ekstāzi piedzīvojušu baznīcēnu vērojums. Kamēr auditorija jūsmīgi spiedz, kungi no valsts instancēm iestērķelētos uzvalkos jaunajam mūziķim draud ar policiju un apcietinājumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu