Roks, jaunība un mazliet alkohola • IR.lv

Roks, jaunība un mazliet alkohola

Dziedātāja Aija Vītoliņa atturīgā ironijā piespēlē abiem galvenajiem varoņiem vajadzīgo sievieti. Foto — Jānis Deinats
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Izrāde Keruaka ceļš Dailes teātra dārzā liek dzīvei dzirkstīt

Amerikāņu rakstnieka Džeka Keruaka slavenākajā darbā — romānā Ceļā — sižeta tikpat kā nav, ja vien pašu ceļu par tādu neuzskata. Autora alter ego Sals Paradaiss satiek Dīnu Moriartiju, cita leģendāra ASV 50.—60. gadu paaudzes rakstnieka Nīla Kesedija iedvesmotu varoni, un seko braucieni kadiljakā pāri visai Amerikai, brīvība, sekss, cigaretes, viskijs… Viss, pēc kā esot jāsmaržo īstam mūziķim, jaunās Dailes teātra izrādes Keruaka ceļš programmiņā ierakstījusi režisore Laura Groza. Tāpēc izrādē skan daudz dzīvās mūzikas un dzied Aija Vītoliņa.

Keruaka ceļš ir izrāde, kas piestāv vasarīgiem pilsētas vakariem. Tā notiek Dailes teātra dārzā — improvizētā spēles telpā, kurā var iekļūt caur teātra kafejnīcu, līdzi ņemot pa dzēriena glāzei, un aiz sienas dzirdama Brīvības ielas dunoņa. Iestudējumam tas piešķir īpašu smeķi — tas nav «tradicionāla» teātra mazliet formālais stīvums, bet drīzāk sarunu vakars. Aktieri runā romāna tekstu, mūziķi viņus pārtrauc, tad atkal teksts, dziesma, teksts, dziesma… Un beigu beigās publikai ir sajūta, ka arī viņi šajā sarunā ir piedalījušies.

Koncertam līdzīgā atlaidinātā atmosfēra ir viens no Keruaka ceļa pievilcības avotiem. Īpaši to novērtēs Aijas Vītoliņas un roka fani, lai gan 60. gadu klasika skan aranžējumos, kas varbūt ne vienmēr ļauj atpazīt to oriģinālo skanējumu. Bet tas nav vienīgais, ko izrāde piedāvā, tāpēc jārunā arī par pašu tekstu un aktierdarbiem.

Ceļā ir izcils, bet nedaudz āķīgs romāns. Džeks Keruaks ir amerikāņu literatūras klasiķis, bītņiks jeb beat kustības pārstāvis, kura proza iezvana hipiju laika sākumu, kļūstot par veselas paaudzes dzīves sajūtas izteicēju. Ceļā ir kaut kas starp fikciju un autobiogrāfiju — izdomāti vārdi maskē īstas personības, īstus notikumus, un romānu var lasīt kā sava laika topošās kultūras — anarhiskas un pret visu iepriekš pastāvošo noskaņotas — dienasgrāmatu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu