Gluži kā pērn • IR.lv

Gluži kā pērn

Ēriks Zeps. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Aizrautīgais etnomūziķis Ēriks Zeps, kas koncertos spēlē akordeonu basām kājām, vadīs festivāla Baltica sadziedāšanos Brīvības laukumā. Šis brīvais formāts pašam ir tīkamākais, jo «tradicionālajā kultūrā nekas nav jādara pienākuma pēc, patiesums ir vissvarīgākais»

Puisi no Varakļāniem Latvija pamanīja 2013. gada Dziesmusvētkos, kad viņš dziedāja solo Labs bij’ puika mūsu Jezups. «Stāsts par to, kā pati dzīve visu saliek un kāpēc nevienu notikumu nedrīkst novērtēt par zemu,» Ēriks Zeps (29) saka ar respektu. Divdesmitgadnieku no Rēzeknes postfolkloras kopas Rikši tovasar uzaicināja uzstāties Latgales vēstniecības Gors atklāšanas uzvedumā Rīgā. No turienes diriģents Egons Salmanis izcēla uz pūtēju orķestru dižkoncerta skatuves, bet pēc tam ieminējies: «Man Jezups jādiriģē arī lielajā pūtēju orķestru uznācienā Mežaparkā, vai varēsi?» «Ceturtdien vai piektdien uzzināju, ka man svētdien būs lielajā koncertā jādzied,» Ēriks iesmejas. 

Milzu auditorijas priekšā balss nenolūza. Pēc koncerta sekojis piedāvājums dublēt teicēju Jāni Skani rokoperas Lāčplēsis atjaunotajā uzvedumā. «Burvīga pieredze! Pat ja kādreiz domātu un plānotu uz priekšu, nekad nevarētu izplānot kaut ko tādu!» viņš entuziastiski stāsta.

Ģeogrāfija paplašinājās. Pirms pandēmijas pat reizi mēnesī Zeps uzstājies etnomūzikas festivālos un latviešu kopienu pasākumos ārzemēs. 

Vienu no pieprasītākajiem Latvijas etnomūziķiem, ne tikai grupas Rikši, bet arī tkp solistu, mans telefona zvans sasniedz Tallinā. Viņš ar Julgī Stalti Latvijas vēstniecībā Igaunijā vadījis ielīgošanas pasākumu. To pašu nupat darījuši Norvēģijā, Bergenā. Dienā, kad tiekamies, Ērikam «jādiriģē» saulgrieži brīvdabas muzejā Rīgā, vēl nesen viņš ar tkp muzicējis festivālā Etnosviests Valmierā. «Nedēļas dienas vairs neatpazīstu, rēķinos tikai pēc datumiem: tad ir jābūt tur un tur,  un tad — tur un tur,» viņš ilustrē jūnija maratonu.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu